^

USB GPIB krmilnik

GPIB vmesnik

V sodobnih raziskovalnih laboratorijih se pri meritvah uporablja več inštrumentov. Ti inštrumenti so pogosto priključeni na osebni računalnik (PC) z namenom avtomatizirati meritve in zbirati podatke. Čeprav obstaja veliko komunikacijskih vmesnikov, se še vedno največ uporablja General Purpose Interface Bus (GPIB). V ta namen je potrebno na PC priključiti GPIB krmilnik, ki je lahko v obliki kartice ali pa priključen kot zunanja naprava.

Do sedaj sta bili razviti dve različici GPIB krmilnika. Obe sta zasnovani kot napravi združljivi z USB 2.0, ki omogoča uporabo priključi in poženi, visoko hitrost prenosa podatkov in napajanje. V primerjavi z običajnimi krmilniki v obliki kartic, je taka izvedba primerna tudi za prenosne računalnike in druge računalnike brez prostih razširitvenih rež. Za enostavno uporabo krmilnika smo razvili ustrezen gonilnik v grafičnem programskem okolju LabVIEW, ki ga uporabljamo za razvoj krmilne programske opreme.

Prva različica je tista, ki je opisana v članku v EDN. Za to različico so na voljo vse izvorne datoteke, zato si jo lahko zgradite sami. Druga različica uporablja novejšo različico mikrokrmilnika, zaradi česar je dvakrat hitrejša, a združljiva s starejšo. Ta krmilnik je po velikosti manjši in na voljo kot sestavljen KIT. Izvorne datoteke za to različico niso na voljo.

Brošura

Povezave

^

Programska oprema

Navodila za uporabo

Manual.pdf - Opis protokola med krmilnikom in PC-jem in opis LabVIEW funkcij (samo v angleščini) (212 KiB)

Gonilnik za PC

Krmilnik komunicira s PC-jem preko logičnega serijskega vmesnika, ki je implementiran s pomočjo D2XX gonilnika za FTDI integrirano vezje. Gonilnik ponuja WinAPI (DLL) dostop do krmilnika. Zadnjo različico gonilnika je moč sneti s FTDI-jeve strani, lahko pa jo snamete tudi s te strani.

D30104.zip - D2XX gonilnik za FTDI (različica 3.01.04) (90 KiB)

CDM 2.06.00 WHQL Certified.zip - CDM gonilnik za FTDI (različica 2.06.00) (877 KiB)

Gonilnik smo razvili v okolju LabVIEW kot zbirko VI-jev. LabVIEW uspešno uporabljamo v našem laboratoriju, obenem pa je tudi eden od najbolj popularnih programov za avtomatizacijo meritev. Gonilnik je kar se da združljiv z že vgrajenim. V obstoječih programov je potrebno zamenjati GPIB pod-VI-je z našimi.

USB-IB-FT_v3_3.zip - D2XX knjižnica v3.3 za LabVIEW 6.0 (z VISA) in višji (971 KiB)

Struktura gonilnika (v angleščini)

^

Samogradnja krmilnika

GPIB krmilnik si lahko zgradite tudi sami. V razvitem krmilniku so uporabljene lahko dobavljive komponente s skupno ceno okoli 40 EUR. Za primerjavo, komercialen krmilnik ima približno 10-kratno ceno (okoli 400 EUR). Krmilnik je zgrajen na dvostranskem tiskanem vezju in ustreza ohišju z zunanjimi merami 123 x 30 x 70 mm3. Ta različica je združljiva z novejšo in uporablja isti gonilnik.

Izvorne datoteke so na voljo tukaj (v angleščini).

^

Kontakti in povpraševanje

Če želite več informacij o GPIB krmilniku, ali pa vas zanima nakup, pojdite na našo stran o Storitvah.