^

USB GPIB krmilnik

GPIB vmesnik

V sodobnih raziskovalnih laboratorijih se pri meritvah uporablja več inštrumentov. Ti inštrumenti so pogosto priključeni na osebni računalnik (PC) z namenom avtomatizirati meritve in zbirati podatke. Čeprav obstaja veliko komunikacijskih vmesnikov, se še vedno največ uporablja General Purpose Interface Bus (GPIB). V ta namen je potrebno na PC priključiti GPIB krmilnik, ki je lahko v obliki kartice ali pa priključen kot zunanja naprava.

Do sedaj sta bili razviti dve različici GPIB krmilnika. Obe sta zasnovani kot napravi združljivi z USB 2.0, ki omogoča uporabo priključi in poženi, visoko hitrost prenosa podatkov in napajanje. V primerjavi z običajnimi krmilniki v obliki kartic, je taka izvedba primerna tudi za prenosne računalnike in druge računalnike brez prostih razširitvenih rež. Za enostavno uporabo krmilnika smo razvili ustrezen gonilnik v grafičnem programskem okolju LabVIEW, ki ga uporabljamo za razvoj krmilne programske opreme.

Prva različica je tista, ki je opisana v članku v EDN. Za to različico so na voljo vse izvorne datoteke, zato si jo lahko zgradite sami. Druga različica uporablja novejšo različico mikrokrmilnika, zaradi česar je dvakrat hitrejša, a združljiva s starejšo. Ta krmilnik je po velikosti manjši in na voljo kot sestavljen KIT. Izvorne datoteke za to različico niso na voljo.

Brošura

Povezave

^

Programska oprema

Navodila za uporabo

Manual.pdf - Opis protokola med krmilnikom in PC-jem in opis LabVIEW funkcij (samo v angleščini) (212 KiB)

Gonilnik za PC

Krmilnik komunicira s PC-jem preko logičnega serijskega vmesnika, ki je implementiran s pomočjo D2XX gonilnika za FTDI integrirano vezje. Gonilnik ponuja WinAPI (DLL) dostop do krmilnika. Zadnjo različico gonilnika je moč sneti s FTDI-jeve strani, lahko pa jo snamete tudi s te strani.

D30104.zip - D2XX gonilnik za FTDI (različica 3.01.04) (90 KiB)

CDM 2.06.00 WHQL Certified.zip - CDM gonilnik za FTDI (različica 2.06.00) (877 KiB)

Gonilnik smo razvili v okolju LabVIEW kot zbirko VI-jev. LabVIEW uspešno uporabljamo v našem laboratoriju, obenem pa je tudi eden od najbolj popularnih programov za avtomatizacijo meritev. Gonilnik je kar se da združljiv z že vgrajenim. V obstoječih programov je potrebno zamenjati GPIB pod-VI-je z našimi.

USB-IB-FT_v3_3.zip - D2XX knjižnica v3.3 za LabVIEW 6.0 (z VISA) in višji (971 KiB)

Struktura gonilnika (v angleščini)

^

Sestavljen GPIB krmilnik

Nova različica krmilnika je na voljo kot sestavljen KIT. To pomeni brez kakršnekoli garancije ali zagotovljene podpore. Več podatkov je moč najti v navodilih. Ta različica je združljiva s starejšo, vendar dvakrat hitrejša in manjša po velikosti. V paketu dobite krmilnik in kratka navodila. Navodila in gonilnike je moč sneti s te strani.

Cena USB GPIB krmilnika

Kosov

brez DDV

z DDV

1

169,00 €

206,18 €

2-5

159,00 €

193,98 €

6-10

149,00 €

181,78 €

>10

Povprašajte.

Krmilnik je možno naročiti preko našega distributerja. Za naročanje se obrnite neposredno nanj.

^

Kontakti in povpraševanje

Razvoj

Uporabite spodnje naslove za vsa tehnična vprašanja.

  • Boštjan Glažar, e-pošta: bostjan.glazar@fe.uni-lj.si, Tel.: (01) 4768 953
  • Marko Jankovec, e-pošta: marko.jankovec@fe.uni-lj.si, Tel.: (01) 4768 931
  • Marko Topič, e-pošta: marko.topic@fe.uni-lj.si, Tel.: (01) 4768 470

 

Distributer

Uporabite spodnji naslov za naročanje.

VR-elektronika, d.o.o.
Pod Hruševco 48F
1360 Vrhnika

Tel.: (01) 750 24 35
Fax: (01) 750 24 36
E-pošta: vr.elektronika@siol.net

 

Obrazec