^

Vsebina

Elektromagnetna združljivost (EMC) je za vsakega razvijalca strojne in tudi programske opreme novega produkta pomemben izziv, s katerim se je treba spopasti v vseh fazah razvoja od prve ideje do končnega preizkušanja izdelka.

Delavnico bodo prvenstveno oblikovali industrijski partnerji s predstavitvami primerov iz njihove prakse. Nudili bodo tudi vso podporo, potreben material in vzpodbudne nagrade za najbolj uspešne tekmovalce. Delavnico bomo namreč popestrili s tekmovanjem, kjer bodo udeleženci načrtali in izdelali manjše elektronsko vezje po danih načrtovalskih zahtevah. Zmaga tisti, ki uspe izdelati vezje, ki bo najbolj ustrezalo vsem načrtovalskim zahtevam in EMC standardom.

Delavnica je namenjena predvsem študentom, ki že imajo nekaj izkušenj z načrtovanjem elektronskih vezij in jim tematika EMC predstavlja izziv, vreden vlaganja truda.

Za vse informacije lahko pišete na: marko.jankovec@fe.uni-lj.si

^

Sponzorji delavnice

  • Hella Saturnus Slovenija je podjetje s skoraj 100-letno tradicijo in je danes del mednarodnega koncerna Hella, ki je eden od vodilnih svetovnih dobaviteljev avtomobilske industrije. V Ljubljani je poleg proizvodnje tudi močan razvojni oddelek, v katerem konstrukterji, optiki, inženirji za simulacije, elektroniki in drugi sodelavci razvijajo svetlobno opremo za najpomembnejše svetovne proizvajalce avtomobilov.
  • MAHLE Letrika razvija, proizvaja in trži zaganjalnike, alternatorje ter električne pogonske in mehatronske sisteme. Kupci naše izdelke vgrajujejo v kmetijsko in gradbeno mehanizacijo, različne delovne stroje in transportna sredstva, komercialna, osebna in električna vozila ter plovila. MAHLE Letrika je od leta 2014 članica nemške skupine MAHLE.
  • Würth Elektronik je eden največjih Evropskih proizvajalcev elektronskih in elektromehanskih komponent. Več kot 250 prodajnih zastopnikov po vsem svetu predstavljajo neposredno prodajno mrežo, ki je edinstvena v tej panogi. Vsi izdelki iz kataloga so na zalogi in na voljo tudi kot brezplačni vzorci, S svojimi strokovnjaki nudijo načrtovalsko podporo.
  • Texas instruments je vodilni svetovni proizvajalec integriranih vezij. Z prevzemom večjih proizvajalcev v zgodovini pokrivajo praktično vsa pomembna področja uporabe integriranih vezij v elektroniki od specializiranih analognih aplikacij, mikroprocesorjev do popularnih brezžičnih tehnologij.
  • SIQ je strokovna, neodvisna in nepristranska institucija, ki nudi celovite rešitve s področja preskušanja in certificiranja proizvodov, ocenjevanja sistemov vodenja, meroslovja in izobraževanja. Že 50 let nudijo široko in celovito ponudbo storitev strankam za doseganje kakovosti njihovih izdelkov in storitev. Mednarodno veljavnost in visok strokovni nivo našega dela potrjujejo tudi številne akreditacije in članstva v mednarodnih certifikacijskih shemah in združenjih.
  • Amiteh se ukvarja s zastopstvom in prodajo merilne tehnologije in merilne opreme za elektroniko, telekomunikacije in visokofrekvenčno tehniko. Med drugim so pooblaščeni partner vodilnega svetovnega proizvajalca merilno-preizkuševalne opreme Keysight Technologies. Na področju EMC nudijo storitve meritev in svetovanja v partnerstvu s podjetjem Detectus.
  • Multilux je mlado slovensko podjetje, ki ga je ustanovila ekipa diplomantov Fakultete za elektrotehiko v Ljubljani s podporo laboratorija LPVO. Njihova osnovna dejavnost je razvoj elektronike (strojne in programske opreme) po naročilu od prvega funkcionalnega prototipa do končnega izdelka, ki ustreza veljavnim standardom in je pripravljen za proizvodnjo.
  • Sorta inženiring je neformalno podjetje doktorskega študenta FE, katerega poslansto je med drugim tudi spodbujanje in nagrajevanje študentov tehnike, ki čutijo odgovornost do slovenske družbe, ki jim nudi vso potrebno okolje, da z vestnim študijemo pridejo do znanja, ki jim je v izobilju na razpolago.
^

Termini delavnic

Delavnice bodo zaradi velikega zanimanja in prostorske omejitve prostora KUFE potekale ob sredah od 17h do 19h v P3.

Izjemoma bo delavnica, ki jo vodi strokovnjak za EMC iz Würth Elektronik potekala v četrtek med 16h in19h.

Tako tudi ni več omejitve števila udeležencev. Zaželjeno pa je, da se vsi udeleženci prijavite na delavnico tukaj.

Termin

Delavnica

Predavatelj

1.

četrtek 3.3. ob 13h-14h

Predstavitev delavnice

doc. dr. Marko Jankovec (FE, LPVO)

2.

sreda 9.3 17-19h

Teorija stikalnih napajalnikov

as. dr. Boštjan Glažar (FE, LPVO)

3.

četrtek 17.3. 16h-19h

Stikalni napajalniki in EMC

Lorandt  Foelkel (Würth elektronik)

4.

sreda 23.3 17-19h

Stikalni napajalniki za LED avtomobilske aplikacije

Peter Kržič (Hella)

5.

sreda 30.3. 17-19h

Zahteve, simulacije in meritve EMC v avtomobilskih aplikacijah

Gregor Ergaver (Mahle)

6.

sreda 6.4. 17-19h

Prikaz naprednih funkcija Altium designer-ja in novosti v Altiumu 16.1

Matija Marković (HT-Eurep)

7.

sreda 13.4. 17-19h

Praktično načrtovanje tiskanih vezij za EMC in proizvodnjo

Dorijan Morelj (FE, LPVO) 

8.

sreda 20.4. 17-19h

Razvoj terminala za kontrolo dostopa in doseganje EMC

Grega Bernot (Multilux)

9.

četrtek 12.5. 16-18h

Preliminarne meritve EMI z EMC scannerjem

Mirko Ivančič (Amiteh)

10.

sreda 18.5. 17-19h

Ogled laboratorija in demonstracija EMC meritev na SiQ

Marjan Mak, Andrej Škof (SiQ)

^

Nagrade

Za tekmovalce z najboljšimi rezultati so sponzorji delavnici pripravili naslednje nagrade:

Nagrade bomo razdelili po ključu, da si prvouvrščeni izbere nagrado po želji, nato drugouvrščeni in tako naprej do šestega. Na ta način bo vsakdo dobil tisto, kar mu najbolj ustreza.

^

Pogosto zastavljena vprašanja

V: Nikjer ne piše koliko prostora je v tuner box-u?
O: Poglejte v podatkovni list.

V: V podatkovnem listu ledic sem opazil tudi, da so narejene za 350mA. V specifikacijah pa piše, da mora biti izhodni tok 250mA. Je to morda napaka?
O: Ni napaka.

V: Kolikor sem razumel, je torej shema fiksna, na nas je le izbira vrednosti komponent in pa izbira komponent iz kataloga, bilokaterega že? No, seveda tudi načrtovanje tiskanega vezja.
O: Podan je predlog sheme- torej osnova na podlagi podatkovnega lista. Vi se seveda lahko odločite kakor želite. Lahko kaj vržete ven, lahko kaj popravite, spremenite, dodate …

V: Ali je dovoljeno uporabiti že integriran modul stikalnega napajalnika?
O: Ne. V integrirani obliki je dovoljeno uporabiti zgolj krmilnik za stikalni napajalnik.

V: Ali na določitev valovitosti toka tuljave (ripple current) vpliva območje vhodne napetosti?
O: Tako je. Vhodna in tudi izhodna napetost možno vplivata na valovitost toka tuljave. Izberete si maksimalno valovitost glede na najslabši možni primer kombinacije iz območja pričakovane vhodne in izhodne napetosti.

V: Kako se bo določal zmagovalec v primeru, če bo več vezij po nekem kriteriju ustrezalo standardu?
O: V primeru, da je več vezij po nekem kriteriju več kot 10 dB pod mejo, ki jo določa standard, potem se bodo vsa ta vezja za ta kriterij točkovala z eno točko (vezja, ki bodo sevalno še nižje, ne bodo v prednosti). Vezja bomo na koncu razvrstili po doseženih točkah (tem manj točk, tem bolje). Če bo več vezij z enakim številom točk, jih bomo razvrstili glede na doseženo ceno, kjer bo cenjše vezje v prednosti.

V: Ali lahko na vezju uporabim več tuner box-ov?
O: Ne, samo enega.

V: Ali lahko naredim 4-plastno vezje za boljšo EMC?
O: Ne, dovoljeno je le 2-stransko vezje.

^

Rezultati

Rezultati tekmovanja:

Funkcionalnost

Min dB pod limito

Točke

Rezultat

Tekmovalec

Vklop

RP

CE

RE 30M

RE 1G

OP

T CE

T RE 30M

T RE 1G

BCI

Vsota

Mesto

Nagrada

Urban Gregorc

OK

OK

12

5,83

7,35

10

10

5,83

7,35

10

43,18

1

Hella 500 €

Jan SLapšak

OK

OK

10

4,04

7,74

10

10

4,04

7,44

10

41,78

2

Multimeter Amiteh

Martin Lesar

OK

OK

11

3,94

7,42

10

10

3,94

7,42

10

41,36

3

Motor  in izposoja Twizy-a Letrika

Blaž Strojin

OK

OK

5

0,51

7,04

10

5

0,51

7,04

10

32,55

4

Knjiga Sorta

Ana Čepon

Fail

OK

12

0

0

0

10

4

7

10

31

5

Wurth knjige

Matjaž Tome

OK

OK

-0,5

-13,19

0,97

10

-0,5

-13,19

0,97

10

7,28

6

Knjiga Sorta

Bruno Čeferin

OK

OK

-9

4,19

-8,44

10

-9

4,19

-8,44

10

6,75

7

SIQ

Analiza rezultatov

Posnetek zaključka delavnice in podelitve nagrad

Fotografije s celotne delavnice