^

Vmesniki za zajemanje podatkov

USB DAQ Kartica

Zajemanje podatkov (angl. data acquisition oz. DAQ) je proces merjenja običajno analognih signalov, njihova pretvorba v številsko vrednost ter prenos na gostiteljski sistem za nadalnjo obdelavo. DAQ vmesnik tipično vključuje sledeče sklope: obdelavo in prilagoditev vhodnega signala, analogno-digitalno pretvorbo ter vodilo za povezavo z gostiteljem, kjer se zajeti vzorci shranjujejo  Običajno se kot gostiteljski sistem uporablja osebni računalnik.

^

USB DAQ Vmesnik

V našem laboratoriju smo v prvi vrsti za potrebe avtomatizacije študentskih laboratorisjkih vaj razvili DAQ vmesnik namenjen zajemanju osmih analognih signalov s 16 bitno natančnostjo in hitrostjo do 250 tisoč vzorcev na sekundo. Dodan je tudi 4 kanalni 12 bitni digitalno analogni pretvornik za počasi spreminjajoče se izhodne signale. Za povezavo z gostiteljskim sistemom se uporablja s standardom USB 2.0 full-speed združljivo vodilo.

DAQ vmesnik je na voljo s 5 V ali 10 V vhodnim in izhodnim merilni obsegom, po naročilu pa je možno merilni obseg prilagoditi uporabnikovim zahtevam.

Tehnične specifikacije (za 10 V model)

parameter

min

typ

max

A/D pretvornik
vhodno območje


±10 V


merilni obseg


10 V


največja dovoljena vhodna napetost12 V

hitrost vzorčenja

1 Hz


250 kHz

vhodni šum


±2 LSB


CMRR @ 1 kHz


60 dB


CMRR @ 80 kHz


46 dB


D/A pretvornik
izhodno območje

0 V


10 V

natančnost izhoda


±3% FSO


izhodni šum


±4 mVpp


^

Programska oprema

Programska podpora v okviru operacijskih sistemom Microsoft Windows XP, Windows Vista in Windows 7 zajema DLL knjižnico za uporabo v poljubnem programskem okolju vključujoč programski paket Matlab ali ostala razvojna okolja za osebni računalnik ter celovito rešitev gonilnika za uporabo v programskem paketu LabView.

^

Povpraševanje

Za vse informacije v povezavi z USB DAQ vmesnikom smo na voljo na sledečem naslovu:

E-mail: matic.herman@fe.uni-lj.si

Tel.: (01) 4768 723

ali preko obrazca: