^

Obvestila

23. 4. 2018

Jutri, v torek 24.4. bo rahlo spremenjen termin predavanja na EMC delavnici in sicer v P12 od 15:15 do 17:00. Ura in prostor sta prestavljena zaradi aktualnega predavanja prof. Matjaža Vidmarja o tem, kako je preživel zimo z električnim avtom, ki bo v P1 ob 17:15.

Pride Vid Berce iz Multiluxa (https://www.multilux.eu/), ki si je več let kot inženir za kakovost nabiral izkušnje v podjetju SMT. Tam se je srečal z mnogo dizajni in zahtevami, ki jih je moral z več ali manj muke 

Tematika je zelo aktualna, saj se pojavlja veliko nadebudnih navdušencev, ki želijo svoje kickstarter in drugačne izdelke spraviti v proizvodnjo in mnogi projekti propadejo zaradi slabe priprave za proizvodnjo in tudi s tem povečanih stroškov proizvodnje. 

^

O delavnici

Elektromagnetna združljivost (EMC) je za vsakega razvijalca strojne in tudi programske opreme novega produkta pomemben izziv, s katerim se je treba spopasti v vseh fazah razvoja od prve ideje do končnega preizkušanja izdelka.

Delavnico bodo prvenstveno oblikovali industrijski partnerji s predstavitvami primerov iz njihove prakse. Nudili bodo tudi vso podporo, potreben material in vzpodbudne nagrade za najbolj uspešne tekmovalce. Delavnico bomo namreč popestrili s tekmovanjem, kjer bodo udeleženci načrtali in izdelali elektronsko vezje po danih načrtovalskih zahtevah. Zmaga tisti, ki uspe izdelati vezje, ki bo najbolj ustrezalo vsem načrtovalskim zahtevam in EMC standardom. 

Vzporedno z delavnico bo potekal začetni tečaj Altium designer.

Potrebna je prijava na tej povezavi!

Za vse informacije lahko pišete na: marko.jankovec@fe.uni-lj.si

^

Sponzorji delavnice

 • MAHLE Letrika razvija, proizvaja in trži zaganjalnike, alternatorje ter električne pogonske in mehatronske sisteme. Kupci izdelke vgrajujejo v kmetijsko in gradbeno mehanizacijo, različne delovne stroje in transportna sredstva, komercialna, osebna in električna vozila ter plovila. MAHLE Letrika je od leta 2014 članica skupine MAHLE. Lani so razširili svoj razvojni oddelek v Ljubljani, kjer razvijajo nove rešitve za elektronske pogonske sisteme za aplikacije električne mobilnosti.
 • Hella Saturnus je podjetje s skoraj 100-letno tradicijo in je danes del mednarodnega koncerna Hella, ki je eden od vodilnih svetovnih dobaviteljev avtomobilske industrije. V Ljubljani je poleg proizvodnje tudi močan razvojni oddelek, v katerem konstruktorji, optiki, inženirji za simulacije, elektroniki in drugi sodelavci razvijajo svetlobno opremo za najpomembnejše svetovne proizvajalce avtomobilov.
 • SIQ je strokovna, neodvisna in nepristranska institucija, ki nudi celovite rešitve s področja preskušanja in certificiranja proizvodov, ocenjevanja sistemov vodenja, meroslovja in izobraževanja. Že 50 let nudijo široko in celovito ponudbo storitev strankam za doseganje kakovosti njihovih izdelkov in storitev. Mednarodno veljavnost in visok strokovni nivo našega dela potrjujejo tudi številne akreditacije in članstva v mednarodnih certifikacijskih shemah in združenjih.
 • Amiteh se ukvarja s zastopstvom in prodajo merilne tehnologije in merilne opreme za elektroniko, telekomunikacije in visokofrekvenčno tehniko. Med drugim so pooblaščeni partner vodilnega svetovnega proizvajalca merilno-preizkuševalne opreme Keysight Technologies. Na področju EMC nudijo storitve meritev in svetovanja v partnerstvu s podjetjem Detectus.
 • Multilux je mlado slovensko podjetje, ki izhaja iz Fakultete za elektrotehniko v Ljubljani. Njihova osnovna dejavnost je razvoj elektronike (strojne in programske opreme) po naročilu od prvega funkcionalnega prototipa do končnega izdelka, ki ustreza veljavnim standardom in je pripravljen za množično proizvodnjo.
 • Würth Elektronik je eden največjih Evropskih proizvajalcev elektronskih in elektromehanskih komponent. Več kot 250 prodajnih zastopnikov po vsem svetu predstavljajo neposredno prodajno mrežo, ki je edinstvena v tej panogi. Vsi izdelki iz kataloga so na zalogi in na voljo tudi kot brezplačni vzorci, S svojimi strokovnjaki nudijo načrtovalsko podporo.
 • Texas instruments je vodilni svetovni proizvajalec integriranih vezij. Z prevzemom večjih proizvajalcev v zgodovini pokrivajo praktično vsa pomembna področja uporabe integriranih vezij v elektroniki od specializiranih analognih aplikacij, mikroprocesorjev do popularnih brezžičnih tehnologij.
 • Svet elektronike je mesečnik, ki izhaja že od leta 1994. Pokriva široko področje elektronike, industrijske elektronike, avtomatike, regulacij, meritev, telekomunikacij, radio tehnike za radioamaterje, komponent in njihovih aplikacij, računalništva in mikroprocesorjev, akustike ter ljubiteljsko-zabavne elektronike s samogradnjami. Revijo bere vsaj 30.000 oseb elektrotehnične branže. Od 100. številke naprej je revija v celoti na voljo naročnikom na spletu.

 • Elgoline je podjetje iz Podskrajnika, ki se ukvarja s proizvodnjo tiskanih vezij, togih in fleksibilnih in polfleksibilnih vezij, SMT šablon in podobno.
^

Termini in gradiva delavnic

Delavnice bodo potekale ob torkih od 16h do 18h v P3-C0

Pri uporabi Altiuma si lahko pomagate z video posnetki youtube kanala: https://www.youtube.com/user/KonstruiranjeEnaprav/playlists

termin

Delavnica

Predavatelj

6.3.

Predstavitev EMC delavnice (pdfvideo)
Rezultati iz delavnic 2006, 2007 (video)

Jankovec (LPVO, FE)

13.3.

Predstavitev podjetja MAHLE Letrika (pdf, video) in izziva (pdf, video)

Ergaver/Sorta (MAHLE Letrika)

20.3.

Elektromagnetna združljivost (pdf, video)

Jankovec (LPVO, FE)

27.3.

Teorija stikalnih napajalnikov (pdf, video)

Glažar (LPVO, FE)

3.4.

Izzivi pri načrtovanju močnostnih pretvornikov (pdf, video)

Sorta (MAHLE Letrika)

10.4.

Napredne funkcije in novosti v programu Altium 18 (zapiskivideo)

Matija Marković (HT-Eurep)

18.4. (sreda)

EMC komponente (video)

Lorandt Foelkel (Wurth elektronik)

24.4. ob 15h v P12

Načrtovanje za proizvodnjo

Vid Berce (Multilux)

8.5.

EMC Focused Power Supply Design Practices

Gabor Szoke (Texas Instruments)

15.5.

Termična optimizacija pri načrtovanju vezij

Miha Karlovšek (Hella Saturnus)

22.5.

EMC meritve in standardi v avtomobilski industriji

Luka Tosetto in Marjan Mak (SIQ)

29.5.

Preliminarna testiranja EMC

Mirko Ivančič (Amiteh)

1. 6.

Ekskurzija v MAHLE Letrika

 

Začetni tečaj Altium Designerja se bo izvajal ob sredah med 17-19h v LPE.

^

Tekmovanje

Načrtovalski izziv.

Predviden terminski plan:

 • 21.5. Naročilo materiala wurth in tiskanih vezij
 • 20.8. Oddaja izdelanih končanih projektov.
 • 24.9. Razglasitev rezultatov. 

Altium designer: http://www.altium.com/products/downloads

Električno modeliranje:

^

Nagrade

Za tekmovalce z najboljšimi rezultati so sponzorji delavnici pripravili naslednje nagrade:

 • MAHLELetrika: Denarna nagrada v vrednosti 1000 €.
 • Hella Saturnus: Elektromaterial s Farnella po izbiri v vrednosti 200 €.
 • Texas instruments: Vzorci integriranega vezja in 3x EZ430-CHRONOS-868 razvojno orodje - brezžična pametna ura.
 • Wurth elektronik: Vzorci elektromateriala in Free-refill design kiti.
 • Amiteh: Brezplačna uporaba Detectusa in Keysight multimeter.
 • SIQ: Digitalni multimeter UT139C in izvajanje prakse oz. študentskega dela v enem od najmodernejših EMC laboratorijev v Evropi.
 • HT-Eurep: Študentska licenca Altium designer in 2x demo board za GPS, LTE+GNSS, proizvajalca Neoway.
 • Svet elektronike: Brezplačni izvodi revij.
 • Elgoline: Brezplačana izdelava tiskanih vezij.

Nagrade bomo razdelili po ključu, da si prvouvrščeni izbere nagrado po želji, nato drugouvrščeni in tako naprej. Na ta način bo vsakdo dobil tisto, kar mu najbolj ustreza.

^

Pogosto zastavljena vprašanja

V: Zanima me, v kakšnem ohišju so LM5117-Q1, ki ste jih naročili?
O: Je v ta bolj prijaznem ohišju HTSSOP.