^

O delavnici

Elektromagnetna združljivost (EMC) je za vsakega razvijalca strojne in tudi programske opreme novega produkta pomemben izziv, s katerim se je treba spopasti v vseh fazah razvoja od prve ideje do končnega preizkušanja izdelka.

Delavnico bodo prvenstveno oblikovali industrijski partnerji s predstavitvami primerov iz njihove prakse. Nudili bodo tudi vso podporo, potreben material in vzpodbudne nagrade za najbolj uspešne tekmovalce. Delavnico bomo namreč popestrili s tekmovanjem, kjer bodo udeleženci načrtali in izdelali elektronsko vezje po danih načrtovalskih zahtevah. Zmaga tisti, ki uspe izdelati vezje, ki bo najbolj ustrezalo vsem načrtovalskim zahtevam in EMC standardom.

Delavnica je namenjena predvsem študentom, ki že imajo nekaj izkušenj z načrtovanjem elektronskih vezij in jim tematika EMC predstavlja izziv, vreden vlaganja truda.

Potrebna je prijava na tej povezavi!

Za vse informacije lahko pišete na: marko.jankovec@fe.uni-lj.si

^

Sponzorji delavnice

 • Iskraemeco že od leta 1945 razvija števce za merjenje električne energije in trenutno je po svetu inštaliranih preko 75 milijonov teh števcev. Preko 1000 zaposlenih v štirih proizvodnih obratih letno ustvari preko 100 M€ prihodkov, od katerih 8% investirajo v razvoj in raziskave, kjer dela preko 120 razvojnikov. Z vizijo po oblikovanju pametnejše in energetsko učinkovitejše prihodnosti, so se leta 2007 povezali s skupino Elsewedy.

 • SIQ je strokovna, neodvisna in nepristranska institucija, ki nudi celovite rešitve s področja preskušanja in certificiranja proizvodov, ocenjevanja sistemov vodenja, meroslovja in izobraževanja. Že 50 let nudijo široko in celovito ponudbo storitev strankam za doseganje kakovosti njihovih izdelkov in storitev. Mednarodno veljavnost in visok strokovni nivo našega dela potrjujejo tudi številne akreditacije in članstva v mednarodnih certifikacijskih shemah in združenjih.

 • Texas instruments je vodilni svetovni proizvajalec integriranih vezij. Z prevzemom večjih proizvajalcev v zgodovini pokrivajo praktično vsa pomembna področja uporabe integriranih vezij v elektroniki od specializiranih analognih aplikacij, mikroprocesorjev do popularnih brezžičnih tehnologij.

 • Würth Elektronik je eden največjih Evropskih proizvajalcev elektronskih in elektromehanskih komponent. Več kot 250 prodajnih zastopnikov po vsem svetu predstavljajo neposredno prodajno mrežo, ki je edinstvena v tej panogi. Vsi izdelki iz kataloga so na zalogi in na voljo tudi kot brezplačni vzorci, S svojimi strokovnjaki nudijo načrtovalsko podporo.
 • Amiteh se ukvarja s zastopstvom in prodajo merilne tehnologije in merilne opreme za elektroniko, telekomunikacije in visokofrekvenčno tehniko. Med drugim so pooblaščeni partner vodilnega svetovnega proizvajalca merilno-preizkuševalne opreme Keysight Technologies. Na področju EMC nudijo storitve meritev in svetovanja v partnerstvu s podjetjem Detectus.

 • Keysight Technologies (nekdanji Agilent in še prej HP) je korporacija, ki ponuja številno vrhunsko merilno opremo, rešitve in storitve. Najbolj znani so po elektronskih merilnih inštrumentih. Eden od produktov pa je tudi ADS, "Advanced Design System" ki je vodilni paket za avtomatizacijo načrtovanja programske opreme za RF, mikrovalovne in hitre digitalne aplikacije. Paket vključuje tudi 3D EM simulator, ki omogoča simulacije EMC realnega tiskanega vezja.

 • HT-Eurep je podjetje za distribucijo elektronskih komponent in merilne opreme in je bilo ustanovljeno s strani podjetja Computer Controls AG. Njihov prodajni program temelji na prodaji aktivnih elektronskih komponent, merilne opreme in razvojnih orodij za podjetja. Med drugim so tudi zastopniki za Altium Designer, ki je najbolj razširjeno programsko orodje za načrtovanje tiskanih vezij v slovenski elektronski industriji.

 • MAHLE Letrika razvija, proizvaja in trži zaganjalnike, alternatorje ter električne pogonske in mehatronske sisteme. Kupci naše izdelke vgrajujejo v kmetijsko in gradbeno mehanizacijo, različne delovne stroje in transportna sredstva, komercialna, osebna in električna vozila ter plovila. MAHLE Letrika je od leta 2014 članica nemške skupine MAHLE.
  ^

  Termini in gradiva delavnic

  Delavnice bodo potekale ob sredah od 17h do 19h v P3-C0.
  Posnetki delavnice bodo sproti naloženi na youtube kanal EMC delavnica 2017.

  Pri uporabi Altiuma si lahko pomagate z video posnetki youtube kanala: konstruiranje elektronskih naprav

  termin

  Delavnica

  Predavatelj

  9.3.

  Predstavitev EMC delavnice (video)
  Rezultati lanske delavnice (video)

  Marko Jankovec

  15.3.

  Predstavitev IE
  Razvojni izzivi v IE in predstavitev naloge (video)

  Tadej Koželj, Polde Filipič, Iskraemeco

  22.3.

  Elektromagnetna združljivost (video)

  doc. dr. Marko Jankovec (LPVO, FE)

  29.3.

  Teorija stikalnih napajalnikov (video)

  dr. Boštjan Glažar (LPVO, FE)

  5.4.

  EMC komponente (video)

  Lorandt Foelkel - Wurth elektronik

  7.4. (14h-18h)

  Osnove Altium Designerja.
  Za pripravo naredite 1. vajo!
  Altium datoteke s tečaja.

  Marko Jankovec, Dorijan Morelj

  12.4.

  Predstavitev rešitev TI za stikalne napajalnike (video)

  Gabor Szoke - Texas Instruments

  19.4.

  Detajlna analiza stikalnega napajalnika 

  Polde Filipič, Iskra EMECO

  26.4.

  Napredne funkcije in novosti v Altium 17

  Matija Marković (HT-Eurep)

  3.5.

  Simulacije konduktivnih motenj

  Gregor Ergaver, Mahle letrika

  10.5.

  ADS software za simulacije EMC

  Keysight

  17.5.

  Merilna oprema za EMC precompliance

  Mirko Ivančič - Amiteh

  24.5.

  Novosti EMC, LV in RE Evropskih direktiv

  Schoss in Mak, SIQ

  31.5.

  Ogled Iskra EMECO, demonstracija EMC meritev

  Iskra EMECO

  7. 6.

  Ogled SIQ in demonstracija EMC meritev

  SIQ

  ^

  Tekmovanje

  Načrtovalski izziv.
  Specifikacije transformatorja (število ovojev in reža še ni dokončno določena)
  Izračun transformatorja ( za vse DIY entuziaste in tiste, ki želite stvar res razumeti)

  Spletne povezave:

  Električno modeliranje:

  ^

  Nagrade

  Za tekmovalce z najboljšimi rezultati so sponzorji delavnici pripravili naslednje nagrade:

  Nagrade bomo razdelili po ključu, da si prvouvrščeni izbere nagrado po želji, nato drugouvrščeni in tako naprej. Na ta način bo vsakdo dobil tisto, kar mu najbolj ustreza.

  ^

  Pogosto zastavljena vprašanja

  V: Ali lahko naredim 4-plastno vezje za boljšo EMC?
  O: V zahtevah je predvideno le 2-stransko vezje.

  V: Kje dobimo komponente, ki jih ni v Würthovem katalogu?
  O: Splošne komponente (SMD upore, kondenzatorje) boste lahko dobili v LPVO, specialne komponente iz nabora predlaganih komponente (transformator, tranzistorji, diode, ... ) bo dobavila Iskraemeco.

  V: Kolikor sem razumel, je torej shema fiksna, na nas je le izbira vrednosti komponent in pa izbira komponent iz kataloga, bilokaterega že? No, seveda tudi načrtovanje tiskanega vezja.

  O: Podan je predlog sheme- torej osnova na podlagi podatkovnega lista. Vi se seveda lahko odločite kakor želite. Lahko kaj vržete ven, lahko kaj popravite, spremenite, dodate …

  V: Kako se bo določal zmagovalec v primeru, če bo več vezij po nekem kriteriju ustrezalo standardu?

  O: V primeru, da je več vezij po nekem kriteriju več kot 10 dB pod mejo, ki jo določa standard, potem se bodo vsa ta vezja za ta kriterij točkovala enako (vezja, ki bodo sevalno še nižje, ne bodo v prednosti). Vezja bomo na koncu razvrstili po doseženih točkah. Če bo več vezij z enakim številom točk, jih bomo razvrstili glede na doseženo ceno, kjer bo cenejše vezje v prednosti.

  V: Ali lahko uporabim svoj nabor komponent?

  O: Predpisan je zgolj čip, oblika tiskanine in vhodni konektor, vse ostale komponente lahko izberete po mili volji. Predlagane komponente (tranzistor, dioda in ostalo) so zgolj v pomoč pri načrtovanju in jih bo dobavil Iskraemeco, če jih boste izbrali. Sicer jih boste morali kupiti sami.