^

O delavnici

Elektromagnetna združljivost (EMC) je za vsakega razvijalca strojne in tudi programske opreme novega produkta pomemben izziv, s katerim se je treba spopasti v vseh fazah razvoja od prve ideje do končnega preizkušanja izdelka.

Delavnico bodo prvenstveno oblikovali industrijski partnerji s predstavitvami primerov iz njihove prakse. Nudili bodo tudi vso podporo, potreben material in vzpodbudne nagrade za najbolj uspešne tekmovalce. Delavnico bomo namreč popestrili s tekmovanjem, kjer bodo udeleženci načrtali in izdelali elektronsko vezje po danih načrtovalskih zahtevah. Zmaga tisti, ki uspe izdelati vezje, ki bo najbolj ustrezalo vsem načrtovalskim zahtevam in EMC standardom.

Delavnica je namenjena predvsem študentom, ki že imajo nekaj izkušenj z načrtovanjem elektronskih vezij in jim tematika EMC predstavlja izziv, vreden vlaganja truda.

Potrebna je prijava na tej povezavi!

Za vse informacije lahko pišete na: marko.jankovec@fe.uni-lj.si

^

Sponzorji delavnice

 • Iskraemeco že od leta 1945 razvija števce za merjenje električne energije in trenutno je po svetu inštaliranih preko 75 milijonov teh števcev. Preko 1000 zaposlenih v štirih proizvodnih obratih letno ustvari preko 100 M€ prihodkov, od katerih 8% investirajo v razvoj in raziskave, kjer dela preko 120 razvojnikov. Z vizijo po oblikovanju pametnejše in energetsko učinkovitejše prihodnosti, so se leta 2007 povezali s skupino Elsewedy.

 • SIQ je strokovna, neodvisna in nepristranska institucija, ki nudi celovite rešitve s področja preskušanja in certificiranja proizvodov, ocenjevanja sistemov vodenja, meroslovja in izobraževanja. Že 50 let nudijo široko in celovito ponudbo storitev strankam za doseganje kakovosti njihovih izdelkov in storitev. Mednarodno veljavnost in visok strokovni nivo našega dela potrjujejo tudi številne akreditacije in članstva v mednarodnih certifikacijskih shemah in združenjih.

 • Texas instruments je vodilni svetovni proizvajalec integriranih vezij. Z prevzemom večjih proizvajalcev v zgodovini pokrivajo praktično vsa pomembna področja uporabe integriranih vezij v elektroniki od specializiranih analognih aplikacij, mikroprocesorjev do popularnih brezžičnih tehnologij.

 • Würth Elektronik je eden največjih Evropskih proizvajalcev elektronskih in elektromehanskih komponent. Več kot 250 prodajnih zastopnikov po vsem svetu predstavljajo neposredno prodajno mrežo, ki je edinstvena v tej panogi. Vsi izdelki iz kataloga so na zalogi in na voljo tudi kot brezplačni vzorci, S svojimi strokovnjaki nudijo načrtovalsko podporo.
 • Amiteh se ukvarja s zastopstvom in prodajo merilne tehnologije in merilne opreme za elektroniko, telekomunikacije in visokofrekvenčno tehniko. Med drugim so pooblaščeni partner vodilnega svetovnega proizvajalca merilno-preizkuševalne opreme Keysight Technologies. Na področju EMC nudijo storitve meritev in svetovanja v partnerstvu s podjetjem Detectus.

 • Keysight Technologies (nekdanji Agilent in še prej HP) je korporacija, ki ponuja številno vrhunsko merilno opremo, rešitve in storitve. Najbolj znani so po elektronskih merilnih inštrumentih. Eden od produktov pa je tudi ADS, "Advanced Design System" ki je vodilni paket za avtomatizacijo načrtovanja programske opreme za RF, mikrovalovne in hitre digitalne aplikacije. Paket vključuje tudi 3D EM simulator, ki omogoča simulacije EMC realnega tiskanega vezja.

 • HT-Eurep je podjetje za distribucijo elektronskih komponent in merilne opreme in je bilo ustanovljeno s strani podjetja Computer Controls AG. Njihov prodajni program temelji na prodaji aktivnih elektronskih komponent, merilne opreme in razvojnih orodij za podjetja. Med drugim so tudi zastopniki za Altium Designer, ki je najbolj razširjeno programsko orodje za načrtovanje tiskanih vezij v slovenski elektronski industriji.

 • MAHLE Letrika razvija, proizvaja in trži zaganjalnike, alternatorje ter električne pogonske in mehatronske sisteme. Kupci naše izdelke vgrajujejo v kmetijsko in gradbeno mehanizacijo, različne delovne stroje in transportna sredstva, komercialna, osebna in električna vozila ter plovila. MAHLE Letrika je od leta 2014 članica nemške skupine MAHLE.
  ^

  Termini in gradiva delavnic

  Delavnice bodo potekale ob sredah od 17h do 19h v P3-C0.
  Posnetki delavnice bodo sproti naloženi na youtube kanal EMC delavnica 2017.

  termin

  Delavnica

  Predavatelj

  9.3.

  Predstavitev EMC delavnice (video)
  Rezultati lanske delavnice (video)

  Marko Jankovec

  15.3.

  Predstavitev IE
  Razvojni izzivi v IE in predstavitev naloge (video)

  Tadej Koželj, Polde Filipič, Iskraemeco

  22.3.

  Elektromagnetna združljivost

  doc. dr. Marko Jankovec (LPVO, FE)

  29.3

  Teorija stikalnih napajalnikov

  dr. Boštjan Glažar (LPVO, FE)

  5.4.

  EMC komponente

  Lorandt Foelkel - Wurth elektronik

  12.4.

  Predstavitev rešitev TI za stikalne napajalnike

  Gabor Szoke - Texas Instruments

  19.4.

  Detajlna analiza stikalnega napajalnika 230V/12V

  Polde Filipič, Iskra EMECO

  26.4.

  Napredne funkcije in novosti v Altium 17

  Matija Marković (HT-Eurep)

  3.5.

  Simulacije konduktivnih motenj

  Gregor Ergaver in Jernej Sorta - Mahle letrika

  10.5.

  ADS software za simulacije EMC

  Keysight

  17.5.

  Merilna oprema za EMC precompliance

  Mirko Ivančič - Amiteh

  24.5.

  Novosti EMC, LV in RE Evropskih direktiv

  Schoss in Mak, SIQ

  31.5.

  Ogled Iskra EMECO, demonstracija EMC meritev

  Iskra EMECO

  7. 6.

  Ogled SIQ in demonstracija EMC meritev

  SIQ