^

Obvestila

18.7.2024

Take away od 18.7.2023

- Kapacitivnost komunikacijske linije skupaj s priljučenimi napravami lahko privzamete ranga 10 nF, vsekakor pa manj kot 180 nF, kot piše v standardu. Vsaka naprava namreč ima tudi neko kapacitivno obremenitev.

- Tx pin je standarden GPIO pin s smiselno tokovno obremenitvijo za krmiljenje optokoplerja

- Števec na Rx pinu NE POSLUŠA v času oddaje na Tx.

- Clearance/creepage - FR4 debeline 0.8 ali več se šteje za dvojno izloacijo. Crepage razdalja je po porvršini, kjer se vključujejo tudi vse luknje in rob tiskanine v primeru, da se gleda creepage iz ene strani na drugo.

- Pri izbiri TVS diod upoštevajte tolerance izhodne napetosti napajalnika in pa tudi tolerance nazivnih napetosti TVS diod.

PCB dizajn:

- pod pini trafota je narisan na spodnji strani keeput za pade. Namenjen je temu, da se lahko trafo valno spajka. Znotraj tega keepouta ne sme biti vij in padov.

- pri clearance/creepage od 4 Y-kondezatorjev je treba paziti na to, da se na vsak kondenzator razporedi 1.5 kV od 6 kV, kar pomeni, da mora biti clearance na posameznem kondezatorju temu ustrezen.

Take away od 3.7.2023

Merjenje porabe vezja na obeh vhodih 3,3V in 20V pri priključeni eni podrejeni M-Bus napravi med testno komunikacijo pri hitrosti 2400 baud in v stanju mirovanja. Poraba podrejene M-Bus naprave se bo odštela od rezultata. Končna poraba se bo izračunala kot povprečna poraba vezja pri predpostavki 1% delovnega cikla komunikacije.

Posodobili smo zahtevo za toleranco

PCB: Trafo TR100 za flyback se lahko prestavi 1 mm nižje od trenutne pozicije, a se ga ne sme rotirati.

Altium licenca:

V "Altium Designer portal" se prijavite

Ko se boste prijavili v portal, se vam bo prikazal seznam vseh licenc, ki so na voljo na Fakulteti za elektrotehniko. Zato je tu pomembno, da izberete pravo licenco za naš predmet 2VNE-G9ZB in jo nato "aktivirate".

^

O delavnici

Elektromagnetna združljivost (EMC) je za vsakega razvijalca strojne in tudi programske opreme novega produkta pomemben izziv, s katerim se je treba spopasti v vseh fazah razvoja od prve ideje do končnega preizkušanja izdelka.

Delavnico bodo prvenstveno oblikovali industrijski partnerji s predstavitvami primerov iz njihove prakse. Nudili bodo tudi vso podporo, potreben material in vzpodbudne nagrade za najbolj uspešne tekmovalce. Delavnico bomo namreč popestrili s tekmovanjem, kjer bodo udeleženci načrtali in izdelali elektronsko vezje po danih načrtovalskih zahtevah. Zmaga tisti, ki uspe izdelati vezje, ki bo najbolj ustrezalo vsem načrtovalskim zahtevam in EMC standardom.

Prijave sprejemamo prek spletnega obrazca.

Za vse informacije lahko pišete na: marko.jankovec@fe.uni-lj.si

^

Sponzorji delavnice

 • Iskraemeco že od leta 1945 razvija števce za merjenje električne energije in trenutno je po svetu inštaliranih preko 75 milijonov teh števcev. Preko 1000 zaposlenih v štirih proizvodnih obratih letno ustvari preko 100 M€ prihodkov, od katerih 8% investirajo v razvoj in raziskave, kjer dela preko 120 razvojnikov. Z vizijo po oblikovanju pametnejše in energetsko učinkovitejše prihodnosti, so se leta 2007 povezali s skupino Elsewedy.

 • Forvia Hella Saturnus Slovenia je podjetje z več kot 100-letno tradicijo in je danes del mednarodnega koncerna Forvia Hella, ki je eden od vodilnih svetovnih dobaviteljev avtomobilske industrije. V Ljubljani je poleg proizvodnje tudi močan razvojni oddelek, v katerem konstrukterji, optiki, inženirji za simulacije, elektroniki in drugi sodelavci razvijajo svetlobno opremo za najpomembnejše svetovne proizvajalce avtomobilov.

 • Kolektor Group d.o.o. je slovenska družba s sedežem v Idriji, ki se ukvarja z razvojem, proizvodnjo in prodajo storitev in izdelkov na področjih sistemov za mobilnost, elektroenergetike, inženiringa in tehnoloških sistemov ter digitalizacije. Na področju Sistemov za mobilnost družba trži pogonske sisteme in komponente za elektrifikacijo avtomobilov, mobilno robotiko in avtonomna vozila za industrijsko okolje ter za električna in hibridna plovila. Pogonski sistemi, ki so zasnovani na visoko učinkovitih brezkrtačnih motorjih in sistemih z naprednim vodenjem motorjev, z vgrajeno programsko opremo, se razvijajo v razvojnem centru v Idriji in Ljubljani. Razvoj je podprt s proizvodnjo v Sloveniji in na več lokacijah po Evropi.
 • MAHLE Electric Drives Slovenija d.o.o. razvija, proizvaja in trži zaganjalnike, alternatorje ter električne pogonske in mehatronske sisteme. Kupci izdelke vgrajujejo v kmetijsko in gradbeno mehanizacijo, različne delovne stroje in transportna sredstva, komercialna, osebna in električna vozila ter plovila. MAHLE Electric Drives Slovenija d.o.o. je od leta 2014 članica skupine MAHLE. Imajo tudi razvojni oddelek v Ljubljani, kjer razvijajo nove rešitve za elektronske pogonske sisteme za aplikacije električne mobilnosti.
 • GEM motors je visokotehnološko podjetje, ki se ukvarja z razvojem in izdelavo naprednih električnih pogonov za lahka električna vozila. Njihovi unikatni elektropogoni v kolesu z integriranim krmilnikom moči od 1KW do 15KW temeljijo na globalni patentirani tehnološki rešitvi, ki jo odlikuje večja učinkovitost, popolna integracija pogona v kolesu in modularnost za različne aplikacije. Na osnovi teh lastnih rešitev podjetje uresničuje misijo podjetja, prispevati k bolj dostopni kvalitetni urbani e-mobilnosti.
 • Corsairje ameriško podjetje, specializirano za proizvodnjo visoko zmogljive računalniške strojne opreme in perifernih naprav. Corsair je znan po svojih inovativnih izdelkih, ki vključujejo pomnilniške module, napajalne enote, računalniška ohišja, hladilne sisteme, tipkovnice, miške, slušalke in drugo gaming opremo. Podjetje izstopa z osredotočenostjo na napredne tehnologije in izboljšanje uporabniške izkušnje, kar jih je naredilo priljubljene med gamerji, računalniškimi entuziasti in profesionalnimi uporabniki po vsem svetu. Corsair prav tako redno sodeluje z gaming skupnostjo in e-športom, kar dodatno prispeva k njihovemu ugledu in uspehu. Pod okriljem Corsair so tudi znamke, kot so Elgato, znana po svoji opremi za ustvarjalce vsebin, SCUF Gaming, specializirana za prilagojene igralne kontrolerje, Origin PC, ki izdeluje visokozmogljive igralne računalnike, in DROP, ki ponuja visoko kakovostne tipkovnice in avdio opremo.
 • SIQ je strokovna, neodvisna in nepristranska institucija, ki nudi celovite rešitve s področja preskušanja in certificiranja proizvodov, ocenjevanja sistemov vodenja, meroslovja in izobraževanja. Že 50 let nudijo široko in celovito ponudbo storitev strankam za doseganje kakovosti njihovih izdelkov in storitev. Mednarodno veljavnost in visok strokovni nivo našega dela potrjujejo tudi številne akreditacije in članstva v mednarodnih certifikacijskih shemah in združenjih.
 • Amiteh se ukvarja s zastopstvom in prodajo merilne tehnologije in merilne opreme za elektroniko, telekomunikacije in visokofrekvenčno tehniko. Med drugim so pooblaščeni partner vodilnega svetovnega proizvajalca merilno-preizkuševalne opreme Keysight Technologies. Na področju EMC nudijo storitve meritev in svetovanja v partnerstvu s podjetjem Detectus.
 • Würth Elektronik je eden največjih Evropskih proizvajalcev elektronskih in elektromehanskih komponent. Več kot 250 prodajnih zastopnikov po vsem svetu predstavljajo neposredno prodajno mrežo, ki je edinstvena v tej panogi. Vsi izdelki iz kataloga so na zalogi in na voljo tudi kot brezplačni vzorci, S svojimi strokovnjaki nudijo načrtovalsko podporo.
 • Instrumentation technologies je izkušeno tehnološko podjetje, ustanovljeno leta 1998 v Solkanu v Sloveniji. Danes je eno od vodilnih svetovnih ponudnikov instrumentov za pridobivanje in obdelavo hitrih signalov. Njihove naprave se uporabljajo na področju pospeševalnikov delcev, pri zdravstvenih protonskih terapijah in v panogah, kot so aeronavtika, prevoz in energija.
 • Intec TIV je podjetje z dolgo tradicijo proizvodnje tiskanih vezij in tehnološko pokrivajo najzahtevnejše tehnologije. Obsežno investiranje v opremo omogočajo kratke dobavne roke in izdelavo prototipnih ter manjših serij najzahtevnešjih tiskanih vezij. Njihovi največji trgi so Nemčija, Avstrija in Švica. Deset odstotkov prometa vlagajo v razvoj in zaposlovanje visoko usposobljenih strokovnjakov.
 • Computer controls AG je neodvisno podjetje v zasebni lasti s sedežem v Otelfingenu, blizu Züricha, s svojo poslovno mrežo znotraj in zunaj Švice, ki pokriva celotno Srednjo in Vzhodno Evropo. Naša dejavnost je zastopanje vodilnih svetovnih proizvajalcev programske opreme za razvoj in proizvodnjo, distribucija integriranih vezij, razvojnih orodij in programske opreme, prikazovalnikov, merilne opreme za elektroniko ter nudenje izvedbenih, izobraževalnih in inženirskih storitev. Zastopamo Altium rešitve za projektiranje in proizvodnjo ECAD v elektroniki v Sloveniji, na Hrvaškem, v Srbiji, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Severni Makedoniji in na Kosovu.
 • Svet elektronike je mesečnik in ima 52 barvnih strani, tiskanih na kakovostnem papirju. V Sloveniji je na voljo v trgovinah z elektrotehničnim materialom in preko distribucije. Svet elektronike izhaja že od leta 1994. Svet elektronike je zasnovan po rubrikah, ki se od številke do številke enakomerno pojavljajo, ali pa so stalne. Krog bralcev revije Svet elektronike je obsega širok spekter poklicev različnih smeri elektronike, inženirjev razvojnih laboratorijev in podjetij, študentov, srednješolcev,…Na spletni strani revije je tudi veliko število projektov različnih nivojev zahtevnosti, ki lahko služijo dijakom/študentom kot osnova za izdelavo različnih seminarskih nalog.
^

Nagrade

Za tekmovalce z najboljšimi rezultati so sponzorji delavnici pripravili naslednje nagrade (seznam trenutno znanih nagrad, ki se bo še sproti posodabljal). Nagrade bomo razdelili po ključu, da si prvouvrščeni izbere nagrado po želji, nato drugouvrščeni in tako naprej. Na ta način bo vsakdo dobil tisto, kar mu najbolj ustreza. Vsi zneski so NETO zneski.

Podjetje

Nagrada

Iskraemeco

1700 €

Kolektor

800 €

Hella Saturnus

700 €

Mahle EDS

500 €

GEM motors

350 €

SIQ

 

Instrumentation technologies

 

Goap

 

Corsair

Komplet PC ohišje v vrednosti 500 €

Amiteh

Komplet PCBite sond

Intectiv

Izdelava tiskanih vezij

Wurth elektronik

elektromaterial in free-refill design kiti

Renesas

Greenpak razvojni kiti in integrirana vezja

Svet elektronike

 

^

Tekmovanje

Izziv: EMC tekmovanje 2024.pdf

Osnovni Altium projekt: EMC_delavnica_template.pdf
Altium designer:http://www.altium.com/products/downloads

https://www.youtube.com/user/KonstruiranjeEnaprav/playlists

Električno modeliranje:

Seznam Wurth elektronik Design kitov, ki jih imamo v laboratoriju:

Kondenzatorji

WCAP-CSGP 0805

885070

https://www.we-online.de/katalog/en/pbs/DESIGNKIT_885070

WCAP-CSGP 1206/1210/1812

885080

https://www.we-online.de/katalog/en/pbs/DESIGNKIT_885080

WCAP-PSHP

875115

https://www.we-online.de/katalog/en/pbs/DESIGNKIT_875115

WCAP-ASLL 25-50

865061

https://www.we-online.com/en/components/products/DESIGNKIT_865061

Power inductors

WE-TPC 4828,5818,5828

744043

https://www.we-online.com/catalog/en/DESIGNKIT_744043

WE-TPC 2811,2813,2828,3816,4818

744028

https://www.we-online.com/catalog/en/DESIGNKIT_744028

WE-LQS 5040, 6028, 6045, 8040

7440405

https://www.we-online.com/catalog/en/DESIGNKIT_7440405

WE-XHMI 6030/ 6060/ 8080

7443934

https://www.we-online.com/catalog/en/DESIGNKIT_7443934/

WE-XHMI SMT Power Inductor - 1090/ 1510

7443936

https://www.we-online.com/catalog/en/DESIGNKIT_7443936/

SEPIC Applications WE-DD

744870

https://www.we-online.com/catalog/en/DESIGNKIT_744870

EMC komponente

Design Your EMC-Filter

744998

https://www.we-online.com/catalog/en/DESIGNKIT_744998

WE-CBF SMT Ferrites Large Size

742791

https://www.we-online.com/catalog/en/DESIGNKIT_742791/

WE-MPSB / WE-PBF / WE-SUKW / WE-CMS Filter for Current Peaks

742793

https://www.we-online.com/catalog/en/DESIGNKIT_742793/

WE-CNSW SMT Common Mode Line Filters

744230

https://www.we-online.com/catalog/en/DESIGNKIT_744230/

Design Kit SMT Common Mode Line Filters

744725

https://www.we-online.com/catalog/en/DESIGNKIT_744725/

Design Kit ESD Suppressor

823999

https://www.we-online.com/catalog/en/DESIGNKIT_823999/

Elektromehanske komponente

Design Kit Communication Connectors

614001

https://www.we-online.com/catalog/en/DESIGNKIT_614001/

Design Kit WR-FPC ZIF Connectors & Flat Flexible Cables

687001

https://www.we-online.com/catalog/en/DESIGNKIT_687001/

^

Termini in gradiva delavnic

Posnetki delavnic bodo so na youtube kanalu EMC2024.

Termin

Vsebina

Izvajalec

torek 7.5. ob 16h v P3-C0

Predstavitev EMC delavnice in izziva (pdf)

Iskraemeco

sreda 8.5. ob 16h v P3-C0

GreenPaK delavnica (yt, pdf)

Renesas

torek 14.5. ob 16h v P3-C0

M-bus in EMC izzivi (yt, pdf)

Iskraemeco

ponedeljek 20.5.

Prenapetostna zaščita (yt, pdf)

Würth elektronik

ponedeljek 27.5.

Imunost v avtomobilski industriji (yt1, yt2, yt3, yt4, yt5, pdf)

Hella Saturnus

3.6-7.6

Ekskurzija v Iskraemeco

Iskraemeco

10.6-13.6.

Pregled dizajna GreenPAK

Renesas

2.7.

Pregled dizajna sheme

Iskraemeco 

16.7.

Pregled dizajna PCB

Iskraemeco

22.7.

Oddaja PCB za izdelavo

Intectiv

5.8

Izdelani PCB

Intectiv

20.8.

Preliminarno testiranje funkcionalnosti

Iskraemeco

2.9.

Oddaja izdelkov

 

3.10.

Zaključek delavnice

MIDEM, Rimske Terme