^

Obvestila

3.4.2023

Nekaj pojasnil glede zahtev:

 1. EMC-24829: Zahteva za avtomotive grade komponente se spremeni in velja le za tranzistorje. Vse ostale filtrske komponente (tuljave in kondenzatorji) in kondenzatorji na DC linku, ki so predmet ocenjevanja cene naprave, pa morajo ustrezati temperaturnemu območju med -40 in + 125 °C.
 2. EMC-24855: Zahteva se črta.
 3. EMC-24919: Testni kriterij za padec napetosti 200mV se črta.
 4. EMC-24918: Spremenjen kriterij:
 • Pogon ne utrpi poškodb
 • Dovoljeno je, da pogon med testom preneha delovati
 • Po odklopu in ponovnem priklopu napajanja pogon deluje
^

O delavnici

Elektromagnetna združljivost (EMC) je za vsakega razvijalca strojne in tudi programske opreme novega produkta pomemben izziv, s katerim se je treba spopasti v vseh fazah razvoja od prve ideje do končnega preizkušanja izdelka.

Delavnico bodo prvenstveno oblikovali industrijski partnerji s predstavitvami primerov iz njihove prakse. Nudili bodo tudi vso podporo, potreben material in vzpodbudne nagrade za najbolj uspešne tekmovalce. Delavnico bomo namreč popestrili s tekmovanjem, kjer bodo udeleženci načrtali in izdelali elektronsko vezje po danih načrtovalskih zahtevah. Zmaga tisti, ki uspe izdelati vezje, ki bo najbolj ustrezalo vsem načrtovalskim zahtevam in EMC standardom. 

Potrebna je prijava na tej povezavi!

Za vse informacije lahko pišete na: marko.jankovec@fe.uni-lj.si

^

Sponzorji delavnice

 • Kolektor Group d.o.o. je slovenska družba s sedežem v Idriji, ki se ukvarja z razvojem, proizvodnjo in prodajo storitev in izdelkov na področjih sistemov za mobilnost, elektroenergetike, inženiringa in tehnoloških sistemov ter digitalizacije. Na področju Sistemov za mobilnost družba trži pogonske sisteme in komponente za elektrifikacijo avtomobilov, mobilno robotiko in avtonomna vozila za industrijsko okolje ter za električna in hibridna plovila. Pogonski sistemi, ki so zasnovani na visoko učinkovitih brezkrtačnih motorjih in sistemih z naprednim vodenjem motorjev, z vgrajeno programsko opremo, se razvijajo v razvojnem centru v Idriji in Ljubljani. Razvoj je podprt s proizvodnjo v Sloveniji in na več lokacijah po Evropi.
 • MAHLE Electric Drives Slovenija d.o.o. razvija, proizvaja in trži zaganjalnike, alternatorje ter električne pogonske in mehatronske sisteme. Kupci izdelke vgrajujejo v kmetijsko in gradbeno mehanizacijo, različne delovne stroje in transportna sredstva, komercialna, osebna in električna vozila ter plovila. MAHLE Electric Drives Slovenija d.o.o. je od leta 2014 članica skupine MAHLE. Imajo tudi razvojni oddelek v Ljubljani, kjer razvijajo nove rešitve za elektronske pogonske sisteme za aplikacije električne mobilnosti.
 • Hella Saturnus Slovenia je podjetje z več kot 100-letno tradicijo in je danes del mednarodnega koncerna Forvia Hella, ki je eden od vodilnih svetovnih dobaviteljev avtomobilske industrije. V Ljubljani je poleg proizvodnje tudi močan razvojni oddelek, v katerem konstrukterji, optiki, inženirji za simulacije, elektroniki in drugi sodelavci razvijajo svetlobno opremo za najpomembnejše svetovne proizvajalce avtomobilov.
 • GEM motors je visokotehnološko podjetje, ki se ukvarja z razvojem in izdelavo naprednih električnih pogonov za lahka električna vozila. Njihovi unikatni elektropogoni v kolesu z integriranim krmilnikom moči od 1KW do 15KW temeljijo na globalni patentirani tehnološki rešitvi, ki jo odlikuje večja učinkovitost, popolna integracija pogona v kolesu in modularnost za različne aplikacije. Na osnovi teh lastnih rešitev podjetje uresničuje misijo podjetja, prispevati k bolj dostopni kvalitetni urbani e-mobilnosti.
 • SIQ je strokovna, neodvisna in nepristranska institucija, ki nudi celovite rešitve s področja preskušanja in certificiranja proizvodov, ocenjevanja sistemov vodenja, meroslovja in izobraževanja. Že 50 let nudijo široko in celovito ponudbo storitev strankam za doseganje kakovosti njihovih izdelkov in storitev. Mednarodno veljavnost in visok strokovni nivo našega dela potrjujejo tudi številne akreditacije in članstva v mednarodnih certifikacijskih shemah in združenjih.
 • Amiteh se ukvarja s zastopstvom in prodajo merilne tehnologije in merilne opreme za elektroniko, telekomunikacije in visokofrekvenčno tehniko. Med drugim so pooblaščeni partner vodilnega svetovnega proizvajalca merilno-preizkuševalne opreme Keysight Technologies. Na področju EMC nudijo storitve meritev in svetovanja v partnerstvu s podjetjem Detectus.
 • Würth Elektronik je eden največjih Evropskih proizvajalcev elektronskih in elektromehanskih komponent. Več kot 250 prodajnih zastopnikov po vsem svetu predstavljajo neposredno prodajno mrežo, ki je edinstvena v tej panogi. Vsi izdelki iz kataloga so na zalogi in na voljo tudi kot brezplačni vzorci, S svojimi strokovnjaki nudijo načrtovalsko podporo.
 • Instrumentation technologies je izkušeno tehnološko podjetje, ustanovljeno leta 1998 v Solkanu v Sloveniji. Danes je eno od vodilnih svetovnih ponudnikov instrumentov za pridobivanje in obdelavo hitrih signalov. Njihove naprave se uporabljajo na področju pospeševalnikov delcev, pri zdravstvenih protonskih terapijah in v panogah, kot so aeronavtika, prevoz in energija.
 • Iskraemeco že od leta 1945 razvija števce za merjenje električne energije in trenutno je po svetu inštaliranih preko 75 milijonov teh števcev. Preko 1000 zaposlenih v štirih proizvodnih obratih letno ustvari preko 100 M€ prihodkov, od katerih 8% investirajo v razvoj in raziskave, kjer dela preko 120 razvojnikov. Z vizijo po oblikovanju pametnejše in energetsko učinkovitejše prihodnosti, so se leta 2007 povezali s skupino Elsewedy.
 • Intec TIV je podjetje z dolgo tradicijo proizvodnje tiskanih vezij in tehnološko pokrivajo najzahtevnejše tehnologije. Obsežno investiranje v opremo omogočajo kratke dobavne roke in izdelavo prototipnih ter manjših serij najzahtevnešjih tiskanih vezij. Njihovi največji trgi so Nemčija, Avstrija in Švica. Deset odstotkov prometa vlagajo v razvoj in zaposlovanje visoko usposobljenih strokovnjakov.
 • Computer controls AG je neodvisno podjetje v zasebni lasti s sedežem v Otelfingenu, blizu Züricha, s svojo poslovno mrežo znotraj in zunaj Švice, ki pokriva celotno Srednjo in Vzhodno Evropo. Naša dejavnost je zastopanje vodilnih svetovnih proizvajalcev programske opreme za razvoj in proizvodnjo, distribucija integriranih vezij, razvojnih orodij in programske opreme, prikazovalnikov, merilne opreme za elektroniko ter nudenje izvedbenih, izobraževalnih in inženirskih storitev. Zastopamo Altium rešitve za projektiranje in proizvodnjo ECAD v elektroniki v Sloveniji, na Hrvaškem, v Srbiji, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Severni Makedoniji in na Kosovu.
 • Svet elektronike je mesečnik in ima 52 barvnih strani, tiskanih na kakovostnem papirju. V Sloveniji je na voljo v trgovinah z elektrotehničnim materialom in preko distribucije. Svet elektronike izhaja že od leta 1994. Svet elektronike je zasnovan po rubrikah, ki se od številke do številke enakomerno pojavljajo, ali pa so stalne. Krog bralcev revije Svet elektronike je obsega širok spekter poklicev različnih smeri elektronike, inženirjev razvojnih laboratorijev in podjetij, študentov, srednješolcev,…Na spletni strani revije je tudi veliko število projektov različnih nivojev zahtevnosti, ki lahko služijo dijakom/študentom kot osnova za izdelavo različnih seminarskih nalog.
^

Nagrade

Za tekmovalce z najboljšimi rezultati so sponzorji delavnici pripravili naslednje nagrade (seznam trenutno znanih nagrad, ki se bo še sproti posodabljal). Nagrade bomo razdelili po ključu, da si prvouvrščeni izbere nagrado po želji, nato drugouvrščeni in tako naprej. Na ta način bo vsakdo dobil tisto, kar mu najbolj ustreza.

Podjetje

Nagrada

Kolektor

2000 €

Mahle EDS

1000 €

Hella Saturnus

700 €

GEM motors

500 €

SIQ

storitve in darilo v vrednosti 500 €

Instrumentation technologies

Red pitaya STEM-lab (550 €)

Goap

300 €

Amiteh

Inštrument v vrednosti 300 €

Iskra emeco

200 €

Intectiv

Izdelava tiskanih vezij

Wurth elektronik

elektromaterial in free-refill design kiti

Svet elektronike

honoriran prispevek v reviji (200€), Naročnina na revijo Svet elektronike (41,25€), Bon za nakup blaga/storitev v AX spletni trgovini v višini 30€

^

Tekmovanje

Izziv: Načrtovanje elektronike za EMC

Osnovni Altium projekt: Osnova EMC2023.zip
Preliminarne meritve konduktivnih motenj: Konduktivne meritve.zip

Oddaja altium ImePriimek.PcbDoc projektov: https://forms.gle/vhZRhu8i9dZTjKzF6
Oddaja seznamov WE materiala: https://forms.gle/tfkaDryBWEAegMb28

Altium designer:

Električno modeliranje:

Seznam Wurth elektronik Design kitov, ki jih imamo v laboratoriju:

Kondenzatorji

WCAP-CSGP 0805

885070

https://www.we-online.de/katalog/en/pbs/DESIGNKIT_885070

WCAP-CSGP 1206/1210/1812

885080

https://www.we-online.de/katalog/en/pbs/DESIGNKIT_885080

WCAP-PSHP

875115

https://www.we-online.de/katalog/en/pbs/DESIGNKIT_875115

WCAP-ASLL 25-50

865061

https://www.we-online.com/en/components/products/DESIGNKIT_865061

Power inductors

WE-TPC 4828,5818,5828

744043

https://www.we-online.com/catalog/en/DESIGNKIT_744043

WE-TPC 2811,2813,2828,3816,4818

744028

https://www.we-online.com/catalog/en/DESIGNKIT_744028

WE-LQS 5040, 6028, 6045, 8040

7440405

https://www.we-online.com/catalog/en/DESIGNKIT_7440405

WE-XHMI 6030/ 6060/ 8080

7443934

https://www.we-online.com/catalog/en/DESIGNKIT_7443934/

WE-XHMI SMT Power Inductor - 1090/ 1510

7443936

https://www.we-online.com/catalog/en/DESIGNKIT_7443936/

SEPIC Applications WE-DD

744870

https://www.we-online.com/catalog/en/DESIGNKIT_744870

EMC komponente

Design Your EMC-Filter

744998

https://www.we-online.com/catalog/en/DESIGNKIT_744998

WE-CBF SMT Ferrites Large Size

742791

https://www.we-online.com/catalog/en/DESIGNKIT_742791/

WE-MPSB / WE-PBF / WE-SUKW / WE-CMS Filter for Current Peaks

742793

https://www.we-online.com/catalog/en/DESIGNKIT_742793/

WE-CNSW SMT Common Mode Line Filters

744230

https://www.we-online.com/catalog/en/DESIGNKIT_744230/

Design Kit SMT Common Mode Line Filters

744725

https://www.we-online.com/catalog/en/DESIGNKIT_744725/

Design Kit ESD Suppressor

823999

https://www.we-online.com/catalog/en/DESIGNKIT_823999/

Elektromehanske komponente

Design Kit Communication Connectors

614001

https://www.we-online.com/catalog/en/DESIGNKIT_614001/

Design Kit WR-FPC ZIF Connectors & Flat Flexible Cables

687001

https://www.we-online.com/catalog/en/DESIGNKIT_687001/

 

Seznam dodatnih komponent za dizajn filtrov:
10 kos:
https://www.we-online.com/en/components/products/datasheet/7448040435.pdf

https://www.we-online.com/en/components/products/datasheet/7448030417.pdf

https://www.we-online.com/en/components/products/datasheet/744824310.pdf

https://www.we-online.com/en/components/products/datasheet/744842311.pdf

https://www.we-online.com/en/components/products/datasheet/744844471.pdf

https://www.we-online.com/en/components/products/datasheet/744844102.pdf

https://www.we-online.com/en/components/products/datasheet/74466240007.pdf

https://www.we-online.com/en/components/products/datasheet/744273801.pdf

https://www.we-online.com/en/components/products/datasheet/744237152.pdf

https://www.we-online.com/en/components/products/datasheet/744273501.pdf

https://www.we-online.com/en/components/products/datasheet/744273102.pdf

https://www.we-online.com/en/components/products/datasheet/744284100.pdf


20 kos:
https://www.we-online.com/en/components/products/datasheet/782963560.pdf

https://www.we-online.com/en/components/products/datasheet/782965121.pdf

https://www.we-online.com/en/components/products/datasheet/782965601.pdf

https://www.we-online.com/en/components/products/datasheet/782965781.pdf

https://www.we-online.com/en/components/products/datasheet/74275046.pdf

https://www.we-online.com/en/components/products/datasheet/7427929112.pdf

https://www.we-online.com/en/components/products/datasheet/7427602.pdf

https://www.we-online.com/en/components/products/datasheet/7427603.pdf

 

Rezultati načrtoanja filtrov (spektri, končno poročilo):

Projekt

Working

Napoved 26k

Napoved 181k

Napoved 543k

Meritev 26k

Meritev 181k

Meritev 543k

Razlika 26k

Razlika 181k

Razlika 543k

Vsota napak

Mesto

Kahoot 8399

OK

87,9

35,84

1,39

87,8

37,75

-2,84

0,1

1,9

4,2

6,2

DNF

4816

OK

93

41

7

91,72

37,72

8,7

1,3

3,3

1,7

6,3

1

Unobtainium

OK

88,918

45,279

4,614

96,91

44,75

8,47

8,0

0,5

3,9

12,4

DNF

ABC

OK

88

23

-3

95,4

22,07

6,98

7,4

0,9

10,0

18,3

2

Amongus

OK

68,6

4,69

-7,069

65,5

6,43

7,4

3,1

1,7

14,5

19,3

3

Bernard Veršnjak

SC

51

-7

-15

52,27

3,26

-6,43

1,3

10,3

8,6

20,1

DNF

JVMP

OK

96

38

-8

95,85

42,31

7,66

0,2

4,3

15,7

20,1

4

96bAdB0y_420

OK

97,02

32,48

22,5

96,04

21,59

7,63

1,0

10,9

14,9

26,7

5

22646222

OK

56

23

3

43,69

5,33

4,51

12,3

17,7

1,5

31,5

6

11441

Ni vrtel

95

50

30

92,64

21,24

-0,162

2,4

28,8

30,2

61,3

DNF

Test123

OK

50

3

-7

83,31

26,09

2,69

33,3

23,1

9,7

66,1

7

MP

OK

75

52

30

65,08

9,08

8,57

9,9

42,9

21,4

74,3

8

cebejla

OK

56,5

28,54

-5,41

94,83

53,99

21,57

38,3

25,5

27,0

90,8

DNF

&

OK

80

23

0

95,24

58,07

43,23

15,2

35,1

43,2

93,5

DNF

45117

OK

17,4

41,1

46,4

90,92

49,77

19,21

73,5

8,7

27,2

109,4

9

ŽBLJ

OK

42,5

4

-7

91,6

45,09

22,54

49,1

41,1

29,5

119,7

10

000225

OK

-18

-18

-18

70,55

47,79

35,58

88,6

65,8

53,6

207,9

DNF

^

Termini in gradiva delavnic

Delavnice bodo potekale ob torkih od 16h do 18h v P03-C0 oz. po potrebi v laboratoriju LAE, o čemer boste pravočasno obveščeni. Pri uporabi Altiuma si lahko pomagate z video posnetki youtube kanala: https://www.youtube.com/user/KonstruiranjeEnaprav/playlists

Termin

Vsebina

Predavatelj

torek 21.2.

Predstavitev EMC delavnice (pdf, video)
Predstavitev izziva (pdf, video)

Marko Jankovec (FE LPVO)
Jaka Ivančič (Kolektor)

torek 28.2.

Osnove elektronsko komutiranih motorjev (pdf, video)
Razvoj pogonskih motorjev za električno mobilnost (pdf, video)

Damjan Miljavec (FE LES)
Simon Mandelj (GEM motors)

torek 7.3.

Močnostna stopnja BLAC
pogona - razsmernik (pdf, video)

Električni pogon - Razvoj vgrajene programske in strojne opreme (pdf, video)

Peter Zajec (FE LRTME)

Dejan Beguš in Jaka Ivančič (Kolektor)

torek 14.3

Osnove EMC (pdf, video)

Merjenje EMC (pdf, video)

Marko Jankovec (FE LPVO)

Mirko Ivančič (Amiteh)

torek 21.3

Modeliranje konduktivnih motenj in predstavitev Mahle EDS (pdf, video)

Gregor Ergaver, Kristjan Saksida, Tamara Frankovič (Mahle EDS)

torek 28.3.

Praktična delavnica načrtovanja filtrov (Predstavitev Wurtha, Filtrski elementi, Detajli o konduktivnih meritvah, video)

Tomo Koželjnik in Anton Tihole (Wurth elektronik)

torek 4.4.

Novosti v Altium designerju

Matija Markovič (Computer Controls)

torek 11.4.

Rezultati delavnice načrtovanja filtrov (pdf, video)
Dizajn za proizvodnjo v avtomobilski industriji (pdf, video)

Marko Jankovec

Hella Saturnus (Andrej Krejan, Jernej Štemberger, Jure Klančar, Anže Šušteršič)

nedelja 16.4.

Oddaja PCB in BOM

 

petek 5.5.

Ekskurzija v Kolektor

 

ponedeljek 5.6.

Oddaja končnih projektov

 

12-16.6

Meritve EMC

 

 

 

^

Rezultati

Tekmovalec

BOM

Delovanje

CE

RE

VW RE

Vsota

Mesto

Luka Kavčič

-3,90

35,0

33,3

13,6

9,0

87,0

1

Jonas Oražem

-7,25

40,0

35,0

10,0

9,0

86,8

2

Matej Planinšek

-6,05

37,0

35,0

10,0

9,0

85,0

3

Žiga Šmelcer

-3,65

39,0

28,8

4,6

9,0

77,7

4

Tjaž Uran Oblak

-11,75

29,0

22,0

17,7

9,0

66,0

5

Maj Pavlin

-5,00

32,0

17,4

3,1

6,0

53,5

6

Jaša Vid Meh Peer

-25,80

30,0

16,3

15,2

9,0

44,7

7

Luka Pogačnik

-10,80

15,0

35,0

-4,7

9,0

43,5

8

Jan Žagar

-22,80

32,0

15,8

7,2

9,0

41,2

9

Žan Hedžet Kostanjšek

-26,90

27,0

9,7

13,3

9,0

32,1

10

Celotna prezentacija