^

Obvestila

19. 8. 2019

Rok za oddajo projektov smo prestavili za en teden in sicer na petek, 30.8. do 15h.

^

O delavnici

Elektromagnetna združljivost (EMC) je za vsakega razvijalca strojne in tudi programske opreme novega produkta pomemben izziv, s katerim se je treba spopasti v vseh fazah razvoja od prve ideje do končnega preizkušanja izdelka.

Delavnico bodo prvenstveno oblikovali industrijski partnerji s predstavitvami primerov iz njihove prakse. Nudili bodo tudi vso podporo, potreben material in vzpodbudne nagrade za najbolj uspešne tekmovalce. Delavnico bomo namreč popestrili s tekmovanjem, kjer bodo udeleženci načrtali in izdelali elektronsko vezje po danih načrtovalskih zahtevah. Zmaga tisti, ki uspe izdelati vezje, ki bo najbolj ustrezalo vsem načrtovalskim zahtevam in EMC standardom. 

Potrebna je prijava na tej povezavi!

Za vse informacije lahko pišete na: marko.jankovec@fe.uni-lj.si

^

Sponzorji delavnice

 • MAHLE electric drives Slovenija d.o.o. razvija, proizvaja in trži zaganjalnike, alternatorje ter električne pogonske in mehatronske sisteme. Kupci izdelke vgrajujejo v kmetijsko in gradbeno mehanizacijo, različne delovne stroje in transportna sredstva, komercialna, osebna in električna vozila ter plovila. MAHLE Electric Drives Slovenija d.o.o. je od leta 2014 članica skupine MAHLE. Imajo tudi razvojni oddelek v Ljubljani, kjer razvijajo nove rešitve za elektronske pogonske sisteme za aplikacije električne mobilnosti.
 • Hella Saturnus je podjetje s skoraj 100-letno tradicijo in je danes del mednarodnega koncerna Hella, ki je eden od vodilnih svetovnih dobaviteljev avtomobilske industrije. V Ljubljani je poleg proizvodnje tudi močan razvojni oddelek, v katerem konstruktorji, optiki, inženirji za simulacije, elektroniki in drugi sodelavci razvijajo svetlobno opremo za najpomembnejše svetovne proizvajalce avtomobilov.
 • SIQ je strokovna, neodvisna in nepristranska institucija, ki nudi celovite rešitve s področja preskušanja in certificiranja proizvodov, ocenjevanja sistemov vodenja, meroslovja in izobraževanja. Že 50 let nudijo široko in celovito ponudbo storitev strankam za doseganje kakovosti njihovih izdelkov in storitev. Mednarodno veljavnost in visok strokovni nivo našega dela potrjujejo tudi številne akreditacije in članstva v mednarodnih certifikacijskih shemah in združenjih.
 • Amiteh se ukvarja s zastopstvom in prodajo merilne tehnologije in merilne opreme za elektroniko, telekomunikacije in visokofrekvenčno tehniko. Med drugim so pooblaščeni partner vodilnega svetovnega proizvajalca merilno-preizkuševalne opreme Keysight Technologies. Na področju EMC nudijo storitve meritev in svetovanja v partnerstvu s podjetjem Detectus.
 • Würth Elektronik je eden največjih Evropskih proizvajalcev elektronskih in elektromehanskih komponent. Več kot 250 prodajnih zastopnikov po vsem svetu predstavljajo neposredno prodajno mrežo, ki je edinstvena v tej panogi. Vsi izdelki iz kataloga so na zalogi in na voljo tudi kot brezplačni vzorci, S svojimi strokovnjaki nudijo načrtovalsko podporo.
 • Texas instruments je vodilni svetovni proizvajalec integriranih vezij. Z prevzemom večjih proizvajalcev v zgodovini pokrivajo praktično vsa pomembna področja uporabe integriranih vezij v elektroniki od specializiranih analognih aplikacij, mikroprocesorjev do popularnih brezžičnih tehnologij.
 • Metrel je eden vodilnih svetovnih proizvajalcev merilne in testne opreme. Je eno redkih podjetij v industriji, ki razvija in proizvaja izdelke na eni lokaciji, začenši z dizajnom in sestavljanjem, kontrolo kakovosti in kalibracijo. Njihovi produkti spadajo v svetovni vrh testnih in merilnih instrumentov po zanesljivosti, trpežnosti in natančnosti. Ti so naprodaj skozi obsežno mrežo distributerjev na šestih kontinentih in v več kot 70 državah.
 • Etrel je mlado slovensko podjetje, ki pa se je v dobrih desetih letih povzpelo med vodilna evropska podjetja za razvoj polnilnic za električna vozila. Sodeloval je že v osmih raziskovalnih konzorcijih, ki se ukvarjajo z izvedbenimi načrti elektromobilnosti, pametnim polnjenjem vozil, integracijo polnjenja v intermodalni transport in standardizacijo laboratorijskih testnih postopkov za elektromobilnostne procese in opremo. Zadnji projekt, ki ga je izvedel izključno Etrel v okviru programa MSP Instrument, je bil osredotočen na razvoj nove generacije interaktivnih postaj za polnjenje.
 • Intec TIV je podjetje z dolgo tradicijo proizvodnje tiskanih vezij in tehnološko pokrivajo najzahtevnejše tehnologije. Obsežno investiranje v opremo omogočajo kratke dobavne roke in izdelavo prototipnih ter manjših serij najzahtevnešjih tiskanih vezij. Njihovi največji trgi so Nemčija, Avstrija in Švica. Deset odstotkov prometa vlagajo v razvoj in zaposlovanje visoko usposobljenih strokovnjakov.
^

Termini in gradiva delavnic

Delavnice bodo potekale ob sredah od 17h do 19h v P02-C0 oz. po potrebi v laboratoriju, o čemer boste pravočasno obveščeni.

Vsi video posnetki bodo objavljeni na youtube kanalu delavnice.

Pri uporabi Altiuma si lahko pomagate z video posnetki youtube kanala: https://www.youtube.com/user/KonstruiranjeEnaprav/playlists

Termin

Delavnica

Predavatelj

27.3.

Predstavitev EMC delavnice (pdf, video)

Marko Jankovec (LPVO, FE)

3.4.

Preklopi pri močnostnih pretvornikih (pdf, video1, video2)

Jernej Sorta (MAHLE)

10.4.

Načrtovanje EMI filtrov za zmanjševanje prevodnih emisij elektronskih naprav za avtomobilsko industrijo (pdf, video1, video2)

Gregor Ergaver (MAHLE)

17.4.

Praktična delavnica načrtovanja EMI filtrov (video, rezultati)

Tomo Kozeljnik in Sašo Božjak (Wurth elektronik)

24.4.

Tehnologija in izzivi pri proizvodnji TIV (pdf, video1,video2)

Gregor Črv (Intectiv)

8.5.

Načrtovanje izdelkov za množično proizvodnjo z minimalnim izmetom in visoko zanesljivostjo (pdf)

Uroš Vrbajnščak (Hella Saturnus)

15.5.

Napredne funkcije Altium 19. Predstavitev CST - simulacijskega programa za EMC

Matija Marković (HT-Eurep)

22.5.

Praktične izkušnje pri doseganju EMC

Bogdan Seliger (Metrel), Matej Anžin (Etrel)

30. ali 31.5.

Ekskurzija v Intectiv

 

 

^

Tekmovanje

Načrtovalski izziv.

Predviden terminski plan:

Altium designer: www.altium.com/products/downloads

Električno modeliranje:

^

Nagrade

Za tekmovalce z najboljšimi rezultati so sponzorji delavnici pripravili naslednje nagrade:

 • MAHLE: Denarna nagrada v vrednosti 1000 €.
 • Etrel: Denarna nagrada v vrednosti 500 €.
 • Hella Saturnus: Elektromaterial s Farnella po izbiri v vrednosti 300 €.
 • Metrel: 2x multimeter (MD9060) in (MD9040) in tokovne klešče (MD9272) v skupni vrednosti prek 1000 €
 • Intectiv: Denarna nagrada in brezplačana izdelava tiskanih vezij.
 • Texas instruments: Vzorci integriranega vezja.
 • Wurth elektronik: Vzorci elektromateriala in Free-refill design kiti.
 • Amiteh: Brezplačna uporaba Detectusa in Keysight multimeter.
 • SIQ: Digitalni multimeter UT139C in izvajanje prakse oz. študentskega dela v enem od najmodernejših EMC laboratorijev v Evropi.
 • HT-Eurep: Študentska licenca Altium designer

Nagrade bomo razdelili po ključu, da si prvouvrščeni izbere nagrado po želji, nato drugouvrščeni in tako naprej. Na ta način bo vsakdo dobil tisto, kar mu najbolj ustreza.