^

Obvestila

17. 10. 2018

Uspeli smo zbrati vse rezultate vaših projektov in jih ovrednotiti. 

Zaključek EMC delavnice s predstavitvijo analize rezultatov in podelitvijo nagrad bo v ponedeljek, 22.10. ob 13h v diplomski sobi.

Vsi ste prav lepo vabljeni.

^

O delavnici

Elektromagnetna združljivost (EMC) je za vsakega razvijalca strojne in tudi programske opreme novega produkta pomemben izziv, s katerim se je treba spopasti v vseh fazah razvoja od prve ideje do končnega preizkušanja izdelka.

Delavnico bodo prvenstveno oblikovali industrijski partnerji s predstavitvami primerov iz njihove prakse. Nudili bodo tudi vso podporo, potreben material in vzpodbudne nagrade za najbolj uspešne tekmovalce. Delavnico bomo namreč popestrili s tekmovanjem, kjer bodo udeleženci načrtali in izdelali elektronsko vezje po danih načrtovalskih zahtevah. Zmaga tisti, ki uspe izdelati vezje, ki bo najbolj ustrezalo vsem načrtovalskim zahtevam in EMC standardom. 

Vzporedno z delavnico bo potekal začetni tečaj Altium designer.

Potrebna je prijava na tej povezavi!

Za vse informacije lahko pišete na: marko.jankovec@fe.uni-lj.si

^

Sponzorji delavnice

 • MAHLE Letrika razvija, proizvaja in trži zaganjalnike, alternatorje ter električne pogonske in mehatronske sisteme. Kupci izdelke vgrajujejo v kmetijsko in gradbeno mehanizacijo, različne delovne stroje in transportna sredstva, komercialna, osebna in električna vozila ter plovila. MAHLE Letrika je od leta 2014 članica skupine MAHLE. Lani so razširili svoj razvojni oddelek v Ljubljani, kjer razvijajo nove rešitve za elektronske pogonske sisteme za aplikacije električne mobilnosti.
 • Hella Saturnus je podjetje s skoraj 100-letno tradicijo in je danes del mednarodnega koncerna Hella, ki je eden od vodilnih svetovnih dobaviteljev avtomobilske industrije. V Ljubljani je poleg proizvodnje tudi močan razvojni oddelek, v katerem konstruktorji, optiki, inženirji za simulacije, elektroniki in drugi sodelavci razvijajo svetlobno opremo za najpomembnejše svetovne proizvajalce avtomobilov.
 • SIQ je strokovna, neodvisna in nepristranska institucija, ki nudi celovite rešitve s področja preskušanja in certificiranja proizvodov, ocenjevanja sistemov vodenja, meroslovja in izobraževanja. Že 50 let nudijo široko in celovito ponudbo storitev strankam za doseganje kakovosti njihovih izdelkov in storitev. Mednarodno veljavnost in visok strokovni nivo našega dela potrjujejo tudi številne akreditacije in članstva v mednarodnih certifikacijskih shemah in združenjih.
 • Amiteh se ukvarja s zastopstvom in prodajo merilne tehnologije in merilne opreme za elektroniko, telekomunikacije in visokofrekvenčno tehniko. Med drugim so pooblaščeni partner vodilnega svetovnega proizvajalca merilno-preizkuševalne opreme Keysight Technologies. Na področju EMC nudijo storitve meritev in svetovanja v partnerstvu s podjetjem Detectus.
 • Multilux je mlado slovensko podjetje, ki izhaja iz Fakultete za elektrotehniko v Ljubljani. Njihova osnovna dejavnost je razvoj elektronike (strojne in programske opreme) po naročilu od prvega funkcionalnega prototipa do končnega izdelka, ki ustreza veljavnim standardom in je pripravljen za množično proizvodnjo.
 • Würth Elektronik je eden največjih Evropskih proizvajalcev elektronskih in elektromehanskih komponent. Več kot 250 prodajnih zastopnikov po vsem svetu predstavljajo neposredno prodajno mrežo, ki je edinstvena v tej panogi. Vsi izdelki iz kataloga so na zalogi in na voljo tudi kot brezplačni vzorci, S svojimi strokovnjaki nudijo načrtovalsko podporo.
 • Texas instruments je vodilni svetovni proizvajalec integriranih vezij. Z prevzemom večjih proizvajalcev v zgodovini pokrivajo praktično vsa pomembna področja uporabe integriranih vezij v elektroniki od specializiranih analognih aplikacij, mikroprocesorjev do popularnih brezžičnih tehnologij.
 • Svet elektronike je mesečnik, ki izhaja že od leta 1994. Pokriva široko področje elektronike, industrijske elektronike, avtomatike, regulacij, meritev, telekomunikacij, radio tehnike za radioamaterje, komponent in njihovih aplikacij, računalništva in mikroprocesorjev, akustike ter ljubiteljsko-zabavne elektronike s samogradnjami. Revijo bere vsaj 30.000 oseb elektrotehnične branže. Od 100. številke naprej je revija v celoti na voljo naročnikom na spletu.

 • Elgoline je podjetje iz Podskrajnika, ki se ukvarja s proizvodnjo tiskanih vezij, togih in fleksibilnih in polfleksibilnih vezij, SMT šablon in podobno.
^

Termini in gradiva delavnic

Delavnice bodo potekale ob torkih od 16h do 18h v P3-C0

Pri uporabi Altiuma si lahko pomagate z video posnetki youtube kanala: https://www.youtube.com/user/KonstruiranjeEnaprav/playlists

termin

Delavnica

Predavatelj

6.3.

Predstavitev EMC delavnice (pdfvideo)
Rezultati iz delavnic 2006, 2007 (video)

Jankovec (LPVO, FE)

13.3.

Predstavitev podjetja MAHLE Letrika (pdf, video) in izziva (pdf, video)

Ergaver/Sorta (MAHLE Letrika)

20.3.

Elektromagnetna združljivost (pdf, video)

Jankovec (LPVO, FE)

27.3.

Teorija stikalnih napajalnikov (pdf, video)

Glažar (LPVO, FE)

3.4.

Izzivi pri načrtovanju močnostnih pretvornikov (pdf, video)

Sorta (MAHLE Letrika)

10.4.

Napredne funkcije in novosti v programu Altium 18 (zapiskivideo)

Matija Marković (HT-Eurep)

18.4. (sreda)

EMC komponente (video)

Lorandt Foelkel (Wurth elektronik)

24.4.

Načrtovanje za proizvodnjo (pdf, video)

Vid Berce (Multilux)

8.5.

EMC Focused Power Supply Design Practices (prezi, video)

Gabor Szoke (Texas Instruments)

15.5.

Termična optimizacija pri načrtovanju vezij (pdf, video)

Miha Karlovšek (Hella Saturnus)

22.5.

EMC meritve in standardi v avtomobilski industriji (pdf1, pdf2)

Luka Tosetto in Marjan Mak (SIQ)

29.5.

Preliminarna testiranja EMC (pdf)

Mirko Ivančič (Amiteh)

1. 6.

Ekskurzija v MAHLE Letrika (prijave)

 

Začetni tečaj Altium Designerja se bo izvajal ob sredah med 17-19h v LPE.

^

Tekmovanje

Načrtovalski izziv.

Predviden terminski plan:

 • 21.5. Naročilo materiala wurth in tiskanih vezij
 • 20.8. Oddaja izdelanih končanih projektov.
 • 24.9. Razglasitev rezultatov.

Naročilo materiala: xls predloga.

Oddaja naročila materiala in tiskanih vezij: https://goo.gl/forms/3iWmqo5VvdjHdDoG3

Altium designer: http://www.altium.com/products/downloads

Električno modeliranje:

Informacije od Texas Instruments:

 

 

 

 

 

 

 

^

Nagrade

Za tekmovalce z najboljšimi rezultati so sponzorji delavnici pripravili naslednje nagrade:

 • MAHLELetrika: Denarna nagrada v vrednosti 1000 €.
 • Sentinel in iSystem labs: Denarna nagrada v vrednosti 350 €.
 • Hella Saturnus: Elektromaterial s Farnella po izbiri v vrednosti 200 €.
 • Texas instruments: Vzorci integriranega vezja in 3x EZ430-CHRONOS-868 razvojno orodje - brezžična pametna ura.
 • Wurth elektronik: Vzorci elektromateriala in Free-refill design kiti.
 • Amiteh: Brezplačna uporaba Detectusa in Keysight multimeter.
 • SIQ: Digitalni multimeter UT139C in izvajanje prakse oz. študentskega dela v enem od najmodernejših EMC laboratorijev v Evropi.
 • HT-Eurep: Študentska licenca Altium designer in 2x demo board za GPS, LTE+GNSS, proizvajalca Neoway.
 • Svet elektronike: Brezplačni izvodi revij.
 • Elgoline: Brezplačana izdelava tiskanih vezij.

Nagrade bomo razdelili po ključu, da si prvouvrščeni izbere nagrado po želji, nato drugouvrščeni in tako naprej. Na ta način bo vsakdo dobil tisto, kar mu najbolj ustreza.

^

Pogosto zastavljena vprašanja

V: Zanima me, v kakšnem ohišju so LM5117-Q1, ki ste jih naročili?
O: Je v ta bolj prijaznem ohišju HTSSOP.

V: Ali je induktivne gradnike in kondenzatorje obvezno treba izbrati iz kataloga Würth elektronik? Ali to velja tudi za npr. 0804 keramične kondenzatorje? 
O: Ni obvezno, je pa priporočljivo, ker jih boste dobili zastonj. Kar bo drugega, jih boste morali kupiti sami.

V: Koliko tiskanin bo Elgoline izdelal?
O: Izdelali bodo 2-3 tiskanine za vsak dizajn.

V: Zanima me oddaja gerber datotek za izdelavo vezja. Vezja rišem v programu ki mi ne izvozi gerberja s končnico na primer: ImePriimek.gtl (gerber top layer) ampak kot ImePriimek_copper_top.gbr sepravi gerberji nimajo končnic .gtl .gbl. ... ampak imajo vsi končnico .gbr je pa to gerber format RS-274X.
O: Datoteke lahko preimenujete glede na predlagan končnice. Važno je, da je jasno, za katero plast gre in da je vsebina datoteke standardna. En primer oddanega projekta bomo naložili gor in lahko preverite format.

V: Zanima me glede točkovanja cene vezja. Tukaj so sedaj vsi kondenzatorji od wurtha, ker so pač zastonj, ampak bi lahko brez problema uporabil tudi druge, ki so pa cenejši. Ali lahko končen BoM pripravim tudi z drugimi (primerljivimi) kondenzatorji ali mora biti točno ta, ki je na vezju oziroma, kako bo to potekalo? 
O: BOM s cenami naj vsebuje točno tiste komponente, ki ste jih uporabili, cene pa so s Farnela za 1000 izdelanih vezij. Za vse projekte na koncu bom prosil kolega Sašo Božjaka, da bo za Wurth elemente dal Wurthove maloprodajne cene, ki so precej nižje od Farnelovih.

V: Zanima me še, kako je s hladilniki? Ali moramo to kupiti sami oz. tudi dobimo?
O: Hladilnike imamo pri nas v laboratoriju.

^

Rezultati

Rezultati tekmovanja:

Mesto

Tekmovalec

Delovanje

Prevodne EMC

Konduktivne EMC

Cena

Skupaj

1

Matic Novak

25

-24,47

-12,08

-23,64

-35,19

2

Aljaž Kovačič

22

-30,44

-27,83

-33,6

-69,87

3

Jurij Tratar

22

-36,37

-29,49

-28,1

-71,96

4

Jaka Koren

½

-

-

-

-

4

Jure Štojs

½

-

-

-

-

5

Gašper SB

-

-

-

-

-

5

Marko Pavlovič

-

-

-

-

-

5

Vid Oblak

-

-

-

-

-

Analiza rezultatov

Rezultati meritev v laboratoriju Mahle