^

O delavnici

Elektromagnetna združljivost (EMC) je za vsakega razvijalca strojne in tudi programske opreme novega produkta pomemben izziv, s katerim se je treba spopasti v vseh fazah razvoja od prve ideje do končnega preizkušanja izdelka.

Delavnico bodo prvenstveno oblikovali industrijski partnerji s predstavitvami primerov iz njihove prakse. Nudili bodo tudi vso podporo, potreben material in vzpodbudne nagrade za najbolj uspešne tekmovalce. Delavnico bomo namreč popestrili s tekmovanjem, kjer bodo udeleženci načrtali in izdelali elektronsko vezje po danih načrtovalskih zahtevah. Zmaga tisti, ki uspe izdelati vezje, ki bo najbolj ustrezalo vsem načrtovalskim zahtevam in EMC standardom.

Delavnica je namenjena predvsem študentom, ki že imajo nekaj izkušenj z načrtovanjem elektronskih vezij in jim tematika EMC predstavlja izziv, vreden vlaganja truda.

Potrebna je prijava na tej povezavi!

Za vse informacije lahko pišete na: marko.jankovec@fe.uni-lj.si

^

Sponzorji delavnice

 • Iskraemeco že od leta 1945 razvija števce za merjenje električne energije in trenutno je po svetu inštaliranih preko 75 milijonov teh števcev. Preko 1000 zaposlenih v štirih proizvodnih obratih letno ustvari preko 100 M€ prihodkov, od katerih 8% investirajo v razvoj in raziskave, kjer dela preko 120 razvojnikov. Z vizijo po oblikovanju pametnejše in energetsko učinkovitejše prihodnosti, so se leta 2007 povezali s skupino Elsewedy.

 • SIQ je strokovna, neodvisna in nepristranska institucija, ki nudi celovite rešitve s področja preskušanja in certificiranja proizvodov, ocenjevanja sistemov vodenja, meroslovja in izobraževanja. Že 50 let nudijo široko in celovito ponudbo storitev strankam za doseganje kakovosti njihovih izdelkov in storitev. Mednarodno veljavnost in visok strokovni nivo našega dela potrjujejo tudi številne akreditacije in članstva v mednarodnih certifikacijskih shemah in združenjih.

 • Texas instruments je vodilni svetovni proizvajalec integriranih vezij. Z prevzemom večjih proizvajalcev v zgodovini pokrivajo praktično vsa pomembna področja uporabe integriranih vezij v elektroniki od specializiranih analognih aplikacij, mikroprocesorjev do popularnih brezžičnih tehnologij.

 • Würth Elektronik je eden največjih Evropskih proizvajalcev elektronskih in elektromehanskih komponent. Več kot 250 prodajnih zastopnikov po vsem svetu predstavljajo neposredno prodajno mrežo, ki je edinstvena v tej panogi. Vsi izdelki iz kataloga so na zalogi in na voljo tudi kot brezplačni vzorci, S svojimi strokovnjaki nudijo načrtovalsko podporo.
 • Amiteh se ukvarja s zastopstvom in prodajo merilne tehnologije in merilne opreme za elektroniko, telekomunikacije in visokofrekvenčno tehniko. Med drugim so pooblaščeni partner vodilnega svetovnega proizvajalca merilno-preizkuševalne opreme Keysight Technologies. Na področju EMC nudijo storitve meritev in svetovanja v partnerstvu s podjetjem Detectus.

 • Keysight Technologies (nekdanji Agilent in še prej HP) je korporacija, ki ponuja številno vrhunsko merilno opremo, rešitve in storitve. Najbolj znani so po elektronskih merilnih inštrumentih. Eden od produktov pa je tudi ADS, "Advanced Design System" ki je vodilni paket za avtomatizacijo načrtovanja programske opreme za RF, mikrovalovne in hitre digitalne aplikacije. Paket vključuje tudi 3D EM simulator, ki omogoča simulacije EMC realnega tiskanega vezja.

 • HT-Eurep je podjetje za distribucijo elektronskih komponent in merilne opreme in je bilo ustanovljeno s strani podjetja Computer Controls AG. Njihov prodajni program temelji na prodaji aktivnih elektronskih komponent, merilne opreme in razvojnih orodij za podjetja. Med drugim so tudi zastopniki za Altium Designer, ki je najbolj razširjeno programsko orodje za načrtovanje tiskanih vezij v slovenski elektronski industriji.

 • MAHLE Letrika razvija, proizvaja in trži zaganjalnike, alternatorje ter električne pogonske in mehatronske sisteme. Kupci naše izdelke vgrajujejo v kmetijsko in gradbeno mehanizacijo, različne delovne stroje in transportna sredstva, komercialna, osebna in električna vozila ter plovila. MAHLE Letrika je od leta 2014 članica nemške skupine MAHLE.
  ^

  Termini in gradiva delavnic

  Delavnice bodo potekale ob sredah od 17h do 19h v P3-C0.
  Posnetki delavnice bodo sproti naloženi na youtube kanal EMC delavnica 2017.

  Pri uporabi Altiuma si lahko pomagate z video posnetki youtube kanala: konstruiranje elektronskih naprav

  termin

  Delavnica

  Predavatelj

  9.3.

  Predstavitev EMC delavnice (video)
  Rezultati lanske delavnice (video)

  Marko Jankovec

  15.3.

  Predstavitev IE
  Razvojni izzivi v IE in predstavitev naloge (video)

  Tadej Koželj, Polde Filipič, Iskraemeco

  22.3.

  Elektromagnetna združljivost (video)

  doc. dr. Marko Jankovec (LPVO, FE)

  29.3.

  Teorija stikalnih napajalnikov (video)

  dr. Boštjan Glažar (LPVO, FE)

  5.4.

  EMC komponente (video)

  Lorandt Foelkel - Wurth elektronik

  7.4. (14h-18h)

  Osnove Altium Designerja.
  Za pripravo naredite 1. vajo!
  Altium datoteke s tečaja.

  Marko Jankovec, Dorijan Morelj

  12.4.

  Predstavitev TI, UCC28600, UCC28720, vabilo na prakso v TI) (video)

  Gabor Szoke - Texas Instruments

  19.4.

  Detajlna analiza stikalnega napajalnika (video)

  Polde Filipič, Iskra EMECO

  26.4.

  Napredne funkcije in novosti v Altium 17 (video)

  Matija Marković (HT-Eurep)

  3.5.

  Simulacije prevodnih emisij (video)

  Gregor Ergaver, Mahle letrika

  10.5.

  Merilna oprema za EMC precompliance

  Mirko Ivančič - Amiteh

  17.5.

  ADS software za simulacije EMC

  Keysight

  2.6. (petek)

  Ogled Iskra EMECO, demonstracija EMC meritev (prijave)

  Iskra EMECO (lasten prevoz)

  9. 6.

  Ogled SIQ in demonstracija EMC meritev

  SIQ

  ^

  Tekmovanje

  Načrtovalski izziv.
  Specifikacije transformatorja (število ovojev in reža sta določena, N1 je primar, N2 je sekundar in N3 je pomožno navitje)
  Izračun transformatorja ( za vse DIY entuziaste in tiste, ki želite stvar res razumeti)

  Seznam materiala, ki ga imamo v LPVO na voljo za ta projekt.
  Smernice načrtovanja TIV za izdelavo na rezkarju.
  Predloga za naročilo materiala.

  Spletne povezave:

  Električno modeliranje:

  ^

  Nagrade

  Za tekmovalce z najboljšimi rezultati so sponzorji delavnici pripravili naslednje nagrade:

  Nagrade bomo razdelili po ključu, da si prvouvrščeni izbere nagrado po želji, nato drugouvrščeni in tako naprej. Na ta način bo vsakdo dobil tisto, kar mu najbolj ustreza.

  ^

  Pogosto zastavljena vprašanja

  V: Ali lahko naredim 4-plastno vezje za boljšo EMC?
  O: V zahtevah je predvideno le 2-stransko vezje.

  V: Kje dobimo komponente, ki jih ni v Würthovem katalogu?
  O: Splošne komponente (SMD upore, kondenzatorje) boste lahko dobili v LPVO, specialne komponente iz nabora predlaganih komponente (transformator, tranzistorji, diode, ... ) bo dobavila Iskraemeco.

  V: Kolikor sem razumel, je torej shema fiksna, na nas je le izbira vrednosti komponent in pa izbira komponent iz kataloga, bilokaterega že? No, seveda tudi načrtovanje tiskanega vezja.
  O: Podan je predlog sheme- torej osnova na podlagi podatkovnega lista. Vi se seveda lahko odločite kakor želite. Lahko kaj vržete ven, lahko kaj popravite, spremenite, dodate …

  V: Kako se bo določal zmagovalec v primeru, če bo več vezij po nekem kriteriju ustrezalo standardu?
  O: V primeru, da je več vezij po nekem kriteriju več kot 10 dB pod mejo, ki jo določa standard, potem se bodo vsa ta vezja za ta kriterij točkovala enako (vezja, ki bodo sevalno še nižje, ne bodo v prednosti). Vezja bomo na koncu razvrstili po doseženih točkah. Če bo več vezij z enakim številom točk, jih bomo razvrstili glede na doseženo ceno, kjer bo cenejše vezje v prednosti.

  V: Ali lahko uporabim svoj nabor komponent?
  O: Predpisan je zgolj čip, oblika tiskanine in vhodni konektor, vse ostale komponente lahko izberete po mili volji. Predlagane komponente (tranzistor, dioda in ostalo) so zgolj v pomoč pri načrtovanju in jih bo dobavil Iskraemeco, če jih boste izbrali. Sicer jih boste morali kupiti sami.

  V: Ali lahko uporabimo tranzistor, ki je hlajen z dodatnim hladilnikom?
  O: Ne, vse komponente se morajo zadostno hladiti same preko zraka oz. površin tiskanega vezja.

  V: V kakšnem ohišju je optosklopnik, ki ga ponuja Iskraemeco
  O: V SMD!

  V: Pri ocenjevalnih kriterijih nikjer ne piše ali se bo točkovala tudi vrednost samega PCB-ja in pa ni nobene zahteve za življenjsko dobo. Če ni nobene od obeh zahtev je verjetno bolj smiselno uporabit čip UCC28600, zaradi boljše regulacije izhodne napetosti pretvornika pa tudi vsi predavatelji so dajali več poudarka na ta čip. Če se pa vzame v obzir cena in življenska doba pretvornika je bolj smiselno uporabit UCC28720, ker ne potrebuje optocoupler-ja kateremu se z leti spreminja CTR pa tudi zmanjša se število elementov in s tem cena celotnega PCB-ja. Zanima me kaj je potem boljše uporabit?
  O: Vrednost PCB-ja (če je mišljeno vsota cen vseh komponent) bomo upoštevali tako, da bomo v primeru enakih točkovanj po vseh ostalih kriterijih pogledali, kompleksnost rešitve. Se pravi število in če bo potrebno tudi stroške komponent, ki so namenjene doseganju EMC. Po domače: Tisti, ki bo pretiraval s količino feritnih dušilk in filtrov ter dosegel rezultat ki bo boljši od 10 dB pod mejo, bo lahko na slabšem. Življenjske dobe ne bomo gledali in glede tega uporaba optosklopnika ne bo vplivala na oceno.

  V: Zanima me če bo na voljo tudi prebojna dioda za stabilizacijo napetosti na optosklopniku ter TL431?
  O: TL431 je na seznamu, ostalo pa po želji. Nekaj prebojnih diod imamo na zalogi v LPVO, kaj bo pa treba tudi kupit.

  V: Za izdelavo vezja verjetno pošljem kar gerberje (top in bottom layer in drill)? Kakšen naj bo format gerberjev in kako je z leading oz. trailing zeroes (nastavitve v altiumu za izvoz gerberjev).
  O: Glede gerberjev in nc-drill, karkoli boste poslali, bomo uspeli obdelati. Upoštevajte pa osnovna pravila dizajna za rezkar, ki so navedena v dokumentu.

  V: Ali je potem tudi rok za oddajo gerberjev za izdelavo PCBja na rezkarju prestavljen na 22.5.? Ali imamo točno določen datum (deadline) kdaj se odda gerberje da se lahko vezje rezka(in posledično ocenjuje)? Vem, da je pogoj za ocenjevanje in sodelovanje sestavljeno oddano vezje do 15.6. Ali se je rok na časovnem okvirju(priloga) za naročilo TIV nanašal na možnost tovarniške izdelave PCBja kot smo imeli na začetku? 
  O: Za rezkar posebnega roka ni, saj je bil tisti rok namenjen, če bi dali delati tiskanine ven v iskraemeco, kar pa se potem nismo uspeli dogovoriti. Tako, da kar se rezkanja tiče, posebnega roka ni. Vedite pa, da ko boste poslali gerber, ni nujno, da bo že drugi dan zrezkano …

  V: Ali je dovoljena uporaba Failsafe 240V mains fusing uporov kot alternativa?
  O: Uporaba klasične talilne varovalke ni dovoljena, saj je nihče v števcu ne bo šel menjati. Ostale opcije so navedeni na strani 15 od predavanja Poldeta Filipiča. Nekaj pa smo še omenjali tekom predavanja tam po 56 minuti.

  V: Zanima me še, kam je treba povezati (-) izhod iz Graetzovega mostička pri uporabi UCC28720 kontrolerja? Na datasheetu je v zraku… Videl sem, da ste na Altium delavnici pri uporabi UCC28600 (-) vezali na primary GND.
  O: Na datasheetu je v zraku, ker datasheete rišejo falirani študentje …

  V: Kam naj damo dušilko za sofazne signale? Pred ali za greatzov mostiček?
  O: Odgovor na to je v videu od Poldeta Filipiča od 1h:05 dalje.

  ^

  Rezultati

  Rezultati tekmovanja:

  Tip vezja

  Funkcionalnost

   

   

  Min dB pod limito

  Točke

  Rezultat

  Tekmovalec

  Tip tr.

  Vklop

  KS

  Uout

  VF šum

  CE

  RE

  OP

  T CE

  T RE

  Surge

  Vsota

  Mesto

  Nagrada

  Igor Strojinc

  MOS

  OK

  OK

  OK

  OK

  5.56

  17

  10

  5.56

  10

  0

  6.9

  1

  500 €

  Blaž Strojin

  MOS

  OK

  OK

  OK

  OK

  -4.43

  14

  10

  -4.43

  10

  0

  4.4

  2

  300 €

  Janez Govednik

  Bipolarni

  OK

  OK

  OK

  OK

  -5.03

  4

  10

  -5.03

  7

  0

  3.5

  3

  Keysigth multimeter

  Luka Rupar

  MOS

  OK

  OK

  OK

  OK

  -7.45

  2

  10

  -7.45

  2

  0

  1.6

  4

  200 €

  Jernej Strmec

  MOS

  OK

  OK

  OK

  OK

  -4.88

  -12

  10

  -4.88

  -12

  0

  -1.2

  5

  Silabs demo kit

  Žiga Korošak

  MOS

  OK

  OK

  OK

  OK

  -6.16

  -11

  10

  -6.16

  -11

  0

  -1.3

  6

  Wurth demo kit

  Jan Korošec

  Bipolarni

  Fail

  Fail

  Fail

  Fail

   

   

  0

  0

  0

  0

  0.0

  7

  Vremenska postaja in SIQ bon

  Analiza rezultatov, posnetek predavanja

  Rezultati meritev v laboratoriju Iskraemeco