^

Voščilo

24. december 2020

Iztekajoče leto 2020 je bilo v marsičem izjemno. Žal ga je v veliki meri zaznamovala epidemija, ki je dodobra spremenila naš način dela in mednarodnega sodelovanja. Kljub omejitvam si ga bomo v LPVO zapomnili po pozitivnih dosežkih in novih izkušnjah.

Prihajajoče praznike izkoristite za obnovitev zalog pozitivne energije in učinkovit počitek v krogu najbližjih.

V prihajajočem letu 2021 Vam želimo veliko zdravja, učinkovito premagovanje novih izzivov ter trajnostni osebni in poslovni razvoj.

Srečno!

^

Članek v reviji Science

11. december 2020

V Prestižni znanstveni reviji Science je bil danes objavljen članek z naslovom Over 29%-efficient Monolithic Perovskite/Silicon Tandem Solar Cell Enabled by Enhanced Hole Extraction, pod katerim so podpisani tudi raziskovalci iz LPVO, in sicer doc. dr. Marko Jošt, dr. Gašper Matič in prof. dr. Marko Topič.

Članek obravnava izdelavo in delovanje rekordne monolitske tandemske perovskitno-silicijeve sončne celice z učinkovitostjo 29,15%. Gre za vrhunski dosežek, saj je celica brez enkapsulacije ohranila 95% delež učinkovitosti pretvorbe po 300 urah kontinuiranega delovanja, kar napoveduje dolgoročno stabilnost delovanja. Uspešno sodelovanje sofinancirata ARRS in Helmholtz Gemeinschaft Deutscher Forschungszentren, slednji v okviru bilateralnega projekta TAPAS.

^

Prof. dr. Marko Topič ponovno predsednik ETIP PV

23. september 2020

Prof. dr. Marko Topič, vodja Laboratorija za fotovoltaiko in optoelektroniko, je bil ponovno izvoljen za predsednika Evropske tehnološke in inovacijske platforme za fotovoltaiko (ETIP PV) za obdobje 2020–2022.

ETIP PV združuje preko 250 vodilnih strokovnjakov iz industrije, bančništva, zavarovalništva, mednarodnih združenj, nevladnih organizacij ter raziskovalne sfere s področja fotovoltaike, in deluje pod okriljem Evropske komisije znotraj Strateškega energetskega tehnološkega plana (SET-plana), ki združuje 10 evropskih tehnoloških in inovacijskih platform.

Novica: UL FE

^

Skupna promocija LPVO in Eternalsun Spire

15. september 2020

Laboratorij za fotovoltaiko in optoelektroniko (LPVO) in Eternalsun Spire utrjujeta sodelovanje s skupno promocijsko objavo v PV Magazinu. V LPVO uporabljamo bliskovni simulator Eternalsun Spire SPI-SUN za natančno in ponovljivo karakterizacijo fotonapetostnih (PV) modulov v nadzorovanem okolju, hkrati pa smo razvili sistem za preizkušanje PV modulov pri zunanjih pogojih. Obe rešitvi se odlično dopolnjujeta pri raziskavah degradacije PV modulov pod realnimi delovnimi pogoji.

^

LPVO na EU-PVSEC 2020

25. avgust 2020

Tudi letos se bomo udeležili največje fotovoltaične konference, EU-PVSEC 2020, ki pa bo, zaradi pandemije Covid-19 potekala preko spleta. Na konferenci bomo med 7. in 11. septembrom v šestih prispevkih prestavili rezultate naših zadnjih raziskav:

  • 4AV.2.34, S. Mitterhofer, Measurement and Simulation of Moisture Ingress in PV Modules in Various Climates
  • 3BV.1.14, B. Glažar, Outdoor Monitoring System with MPP Tracking for Perovskite Solar Cells
  • 3BO.10.5, B. Lipovšek, Perovskite Solar Cells Subjected to Realistic Operating Conditions: Temperature Dependence, Outdoor Monitoring, Energy Yield Modelling
  • 2CV.1.9, M. Bokalič, EL and LBIC Characterization of Cut Edge Recombination in IBC Solar Cells
  • 2CO.15.6, M. Kikelj, Stress Induced Inhomogeneities in Crystalline Silicon Solar Cells: from Characterization to Advanced Electrical Modelling
  • 5DO.2.1, J. Ascencio-Vásquez, Geographical Approach for Weather Risk Identification and PV Performance Assessment

Vabljeni!

^

Inženirska iskra 2020 podeljena Fakulteti za elektrotehniko

30. junij 2020

Iniciativa Inženirke in inženirji bomo! je v predsedniški palači podelila priznanja Inženirska iskra 2020. Namen priznanja je izpostaviti prebojne ali izvirne prakse, projekte in dogodke, ki pomembno prispevajo k razvoju, veljavi in navduševanju za inženirski poklic in inovativnost v družbi. Inženirsko iskro 2020 je prejela tudi Fakulteta za elektrotehniko, in sicer za razvoj prototipa medicinskega ventilatorja, ki bi jih lahko uporabili v primeru hujšega poteka pandemije Covid-19. Prototip smo v času prvega vala epidemije skupaj s partnerji in študenti na pobudo prof. dr. Marka Topiča in pod vodstvom izr. prof. dr. Marka Jankovca razvili v Laboratoriju za fotovoltaiko in optoelektroniko.

^

Nagrada za najboljšo predstavitev e-posterja na e-konferenci NanoGe

21. april 2020

V času izbrua virusa COVID-19 se je veliko konferenc preselilo na splet, ki omogoča možnost predstavitve svežih rezultatov kljub omejitvam gibanja. 16. 4. 2020 je potekala e-konferenca NanoGe na temo stabilnosti perovskitnih sončnih celic Contemporary Stability Challenges in Hybrid Perovskite Photovoltaics.

Predstavljenih je bilo 17 e-posterjev, prvo nagrado za najboljšo predstavitev e-posterja pa je dobil član Laboratorija za  fotovoltaiko in optoelektroniko (LPVO) Dr. Marko Jošt za e-poster z naslovom Degradation monitoring in field testing of perovskite solar cells. Delo je plod sodelovanja med LPVO in inštitutom Helmholtz-Zentrum Berlin.

Čestitamo!

Uradna novica: Twitter.