^

Voščilo

13. december 2019

Leto 2019 se izteka. Prihajajoče praznike izkoristite za druženje z bližnjimi in počitek.

V novem letu 2020 Vam želimo obilo uspehov v premagovanju izzivov, morebitne težave in sitnosti naj se učinkovito zmanjšujejo, obnovljivi trenutki sreče in zadovoljstva pa naj rastejo in se gostijo.

Srečno!

^

Razdelitev sveta na 12 klimatskih con za fotovoltaiko

21. oktober 2019

Revija PV Magazine je v novici povzela delo raziskovalcev Laboratorija za Fotovoltaiko in Optoelektroniko. V Članku Methodology of Köppen-Geiger-Photovoltaic climate classification and implications to worldwide mapping of PV system performance, katerega prvi avtor je član LPVO Julian Ascencio-Vasquez, so raziskovalci LPVO razvili novo metodologijo globalne klasifikacije klimatskih con, ki je namenjena fotovoltaiki. Članek objavljen v reviji Solar Energy na podlagi tipa podnebja, količine sončnega obsevanja in gostote poseljenosti ter površine svet razdeli na 12 klimatskih con za fotovoltaiko.

Več: novica pri PV Magazine, članek v reviji Solar Energy

^

Nagrada za najboljši poster na EU PVSEC 2019

14. september 2019

Med 9. in 13. septembrom je v Marseilleu potekala največja mednarodna konferenca o fotovoltaiki EU-PVSEC. Nagrafo za najboljšo vizualno prezentacijo je prejel tudi Luis Castillon za prispevek Parallel Natural Weathering of Backsheets across Europe. Delo je plod sodelovanja med Laboratorijem za fotovoltaiko in optoelektroniko ter inštitutoma PCCL iz Loebna in Fraunhofer ISE iz Freiburga.

Čestitamo!

Uradna novica: EU PVSEC.

^

LPVO na EU-PVSEC 2019

30. AVGUST 2019

Med 9. in 13. 9., se bomo udeležili največje fotovoltaične konference, EU-PVSEC v Marseillu. Tudi letos se bomo konference udeležili v dveh vlogah, in sicer s petimi znanstvenimi prispevki v prvem avtorstvu ter kot razstavljavec na vzporednem sejmu raziskovalne opreme.

Znanstveni prispevki:

  • 4BO.13.6, M. Bokalič, Development of Inhomogeneities in Multi-Crystalline Silicon PV Modules over Two Years of Real Operating Conditions
  • 4CO.4.2, S. Mitterhofer, Dual Sorption Modelling of Water Ingress in PV Encapsulants Using a Heterogeneous Mesh in Finite Element Simulations
  • 3BV.1.9, M. Kovačič,  Light Management in Ultra-Thin Cu(In, Ga)Se2 Photovoltaic Devices
  • 6CV.1.20, J. Ascencio-Vásquez, Preliminary Weather Forecast Tracking and Modelling of Electromobility
  • 2DV.1.47, J. Balent,  Study of the Influence of Defects in Doped Thin-Film Layers in Heterojunction Silicon Solar Cells Employing Opto-Electrical Simulations
  • 3AO.8.1, M. Edoff, Janez Krč, Ultrathin CIGS Solar Cells with Passivated and Highly Reflective Back Contacts – Results from the ARCIGS-M Consortium

Povezava do zgornjega seznama v PDF obliki. Razstavni prostor na sejmu: C5

Vabljeni!

^

Članek v reviji Nature Communications

5. julij 2019

V ugledni znanstveni reviji Nature Communications je bil objavljen članek z naslovom Tailor-made nanostructures bridging chaos and order for highly efficient white organic light-emitting diodes, pri katerem je sodelavec LPVO, dr. Milan Kovačič, kot drugi avtor sodeloval z optičnim modeliranjem sinusnih periodičnih struktur, kar je prispevalo k podrobnejšemu razumevanju in evaluaciji visokih eksperimentalno doseženih izkoristkov belih OLED izdelanih na naključnih sinusu podobnih nanostrukturah.

^

Članek v reviji Science

31. maj 2019

V Prestižni znanstveni reviji Science je bil objavljen članek Terawatt-scale photovoltaics: Transform global energy, pod katerega so se podpisali najuglednejši ameriški, azijski in evropski strokovnjaki s področja fotovoltaike, med njimi tudi prof. dr. Marko Topič skupaj s petimi sodelavci Evropske tehnološke in inovacijske platforme (ETIP PV), ki ji prof. Topič predseduje.

^

Zagovor doktorske disertacije

25. marec 2019

Žiga Lokar, mladi raziskovalec na bolonjskem doktorskem študiju, je imel 25. marca ob 9:00 v diplomski sobi Fakultete za elektrotehniko javni zagovor doktorske disertacije z naslovom Optično modeliranje in optimizacija sončnih celic z nano- in mikrofotonskimi strukturami na osnovi rigorozne analize sklopljenih valov pred komisijo v sestavi izr. prof. dr. David Nedeljković (predsednik), prof. dr. Marko Topič, prof. dr. Arpad Bürmen, izr. prof. dr. Olindo Isabella (Delft University of Technology, Nizozemska) in prof. dr. Janez Krč (mentor − pridruženi član).

^

Naslovnica revije Progress in Photovoltaics

20. februar 2019

Naslovnico marčevske izdaje priznane znanstvene revije Progress in Photovoltaics: Research and Applications krasi slika iz članka Comprehensive Electrical Loss Analysis of Monolithic Interconnected Multi‐Segment Laser Power Converters, pod katerega so se podpisali dr. Rok Kimovec, dr. Henning Helmers, dr. Andreas W. Bett in prof. dr. Marko Topič.

^

Vizija ETIP PV

18. januar 2019

Evropska tehnološka in inovacijska platforma za fotovoltaiko (ETIP PV) je objavila vizijo z naslovom Sončna fotonapetostna električna energija: Veliko in še več, kjer na osnovi trditev predstavijo svojo pot in videnje proizvodnje električne energije v letu 2050.