^

Voščilo

21. december 2018

Leto 2018 se izteka. Prihajajoče praznike izkoristite za veselje in učinkovit počitek.

V 2019 Vam želimo obilo uspehov v prihajajočih izzivih, morebitne težave in sitnosti naj se učinkovito zmanjšujejo, obnovljivi trenutki sreče in zadovoljstva pa naj rastejo in se gostijo.

Srečno!

^

Jabolko navdiha za rekordno tandemsko sončno celico

19. december 2018

Izjemen dosežek izdelave tandemske perovskitno-silicijeve sončne celice z rekordnim izkoristkom 25,5% je prepoznal tudi predsednik republike Slovenije, Borut Pahor. Danes je predsednik v predsedniški palači za omenjen dosežek podelil Jabolko navdiha članom Laboratorija za fotovoltaiko in optoelektroniko: dr. Marku Joštu kot prvemu avtorju, doc. dr. Benjaminu Lipovšku, prof. dr. Janezu Krču in prof. dr. Marku Topiču ter njihovim sodelavcem iz Helmholtz Zentrum Berlin, ki sta jih predstavljala prof. dr. Steve Albrecht in prof. dr. Bernd Rech.

Sporočilo za javnost.

^

Vodovnikova nagrada za doktorsko delo

7. december 2018

Letošnjo Vodovnikovo nagrado za odmevno doktorsko delo s področja elektrotehnike je letos prejel dr. Marko Jošt. Dr. Marko Jošt je doktorsko usposabljanje opravljal kot mladi raziskovalec v Laboratoriju za fotovoltaiko in optoelektroniko. Doktorsko disertacijo z naslovom Proces izdelave in karakterizacija nanotekstur za upravljanje svetlobe v fotonapetostnih in optoelektronskih elementih je zagovarjal 21. junija 2017 v Ljubljani kot dvojni doktorat – na Univerzi v Ljubljani in na Tehniški univerzi v Berlinu. Na slednji je prejel najvišjo oceno, t.i. suma cum laude.

Iskrene čestitke!

^

Rekordna tandemska sončna celica

12. november 2018

Dr. Marko Jošt, član Laboratorija za fotovoltaiko in optoelektroniko Fakultete za elektrotehniko UL, je na podoktorskem usposabljanju na Helmholtz Zentrum Berlin s sodelavci izdelal rekordno perovskitno – silicijevo tandemsko sončno celico z največjo, 25,5 % učinkovitostjo pretvorbe svetlobne energije v električno. Tako visoko učinkovitost sončne celice so dosegli z uporabo teksturirane folije, ki je bila izdelana v Laboratoriju za fotovoltaiko in optoelektroniko. Rezultate raziskav, ki so plod bilateralnega nemško-slovenskega projekta, so dr. Marko Jošt kot prvi avtor, doc. dr. Benjamin Lipovšek, prof. dr. Janez Krč in prof. dr. Marko Topič kot soavtorji, objavili v prestižni reviji Energy and Environmental Science.

Novica na strani fakultete za elektrotehniko.

^

Zagovor doktorske disertacije

26. oktober 2018

Rok Kimovec, mladi raziskovalec na bolonjskem doktorskem študiju, je imel 26. oktobra ob 13:00 v diplomski sobi Fakultete za elektrotehniko javni zagovor doktorske disertacije z naslovom Analiza pretvornikov laserske moči in napajanja elektronskih naprav z laserskimi viri pred komisijo v sestavi prof. dr. Sašo Blažič (predsednik), prof. dr. Janez Krč, prof. dr. Janez Trontelj, prof. dr. Antonio Martí Vega (Universidad Politécnica de Madrid, Španija) in prof. dr. Marko Topič (mentor − pridruženi član).

^

Nov MR v LPVO

1. oktober 2018

Z doktorskim usposabljanjem v LPVO je začel nov mladi raziskovalec Miha Kikelj.

^

LPVO na EU-PVSEC 2018

18. september 2018

Prihodnji teden, med 24. in 28. 9., se bomo udeležili največje fotovoltaične konference, EU-PVSEC v Bruslju. Tudi letos se bomo konference udeležili v dveh vlogah, in sicer s šestimi znanstvenimi prispevki v prvem avtorstvu ter kot razstavljavec na vzporednem sejmu raziskovalne opreme.

Znanstveni prispevki:

 • 2AO.4.2: B. Lipovšek, Optical Investigation of High-Efficiency Silicon-Based Solar Cells with Multi-Scale Interface Textures Enabled by Coupled Modelling Approach
 • 5CV.3.4: M. Bokalič, Multi-Imaging of PV Module Inhomogeneities in 17 kW PV Power Plant and Mutual Correlations
 • 5CV.3.7: K. Brecl, The Influence of the EVA Film Quality on the Degradation of PV Modules under Harsh Test Conditions
 • 5CV.3.22: M. Jankovec, Wireless System for In-Situ Monitoring of Moisture Ingress in PV Modules
 • 5CV.3.24: S. Mitterhofer, Using UV LEDs for PV Module Aging and Degradation Study
 • 6DV.1.47: J. Ascencio-Vásquez, Validation of PV System Performance Modelling in View of Köppen-Geiger-Photovoltaic Climate Classification

Razstavni prostor na sejmu: A1

Vabljeni!

^

7. Slovenska fotovoltaična konferenca

28. AVGUST 2018

Na fakulteti bomo v ponedeljek, 3. septembra 2018 organizirali sedmo konferenco SLO-PV. Poleg predavanj bo v avli tudi sejemska prireditev. Udeležba na konferenci je brezplačna. Vabljeni.

Več informacij in prijave: http://slo-pv.fe.uni-lj.si.

^

Seminar o svetlobi

11. maj 2018

V letošnjem letu prvič obeležujemo mednarodni dan svetlobe. Novembra 2017 je namreč UNESCO sprejel, da je 16. maj mednarodni dan svetlobe. Na FE bomo skupaj s Slovenskim društvom za razsvetljavo ta dan obeležili s krajšim simpozijem s predavanji z različnih področji svetlobe. Po predavanjih bo možen ogled laboratorijev in druženje. S predavanji se bomo dotaknili sledečih tem:

 • Fotovoltaika (znan. sod. dr.  Matevž Bokalič)
 • Svetloba v telekomunikacijah (doc. dr. Boštjan Batagelj)
 • Uporaba svetlobe v tehnologijah (izr. prof. dr. Marta Klanjšek Gunde)
 • Dnevna svetloba (Neža Močnik)
 • Biološko aktivna razsvetljava (doc. dr. Matej B. Kobav)

Seminar bo v sredo, 16. 5. ob 16:00 v diplomski sobi na Fakulteti za elektrotehniko.

Zaradi lažje organizacije vse prosimo, da se prijavite na dogodek.