^

Voščilo

22. december 2016

Leto 2016 se izteka. Prihajajoče praznike z lepim vremenom izkoristite za druženje z bližnjimi in počitek.

V novem letu 2017 Vam želimo obilo uspehov v premagovanju izzivov, morebitne težave in sitnosti naj se učinkovito zmanjšujejo, obnovljivi trenutki sreče in zadovoljstva pa naj rastejo in se gostijo.

Srečno!

^

Integracija PV oken

6. december 2016

V sodelovanju s slovenskima podjetjema Bisol in Letrika Sol smo na prehodu iz stavbe A v stavbo B namestili fotonapetostna (PV) okna. 

PV okna so sestavljena so iz dvostranskih sončnih celic, ki v električno energijo pretvarjajo tako zunanjo kot notranjo svetlobo. Proizvedena enosmerna električna energija se s pomočjo mikro razsmernika pretvori v izmenično in napaja električno omrežje Fakultete za elektrotehniko. Trenutna moč sistema in proizvedena električna energija sta skupaj z osnovnimi vremenskimi podatki dostopna na spletni strani, ki je dosegljiva tudi preko QR kode pri samih PV oknih. Več o sistemu.

Poleg PV oken smo na spletno stran LPVO dodali tudi sekcijo Aplikacije, v kateri bomo predstavili demonstracijske fotonapetostne projekte. Med njih sodi tudi sončna elektrarna moči 17 kW nameščena na strehi stavbe A Fakultete za elektrotehniko, ki že od leta 2010 v omrežje oddaja električno energijo.

^

Zoisovo priznanje za posebne dosežke

22. november 2016

Med letošnjimi dobitniki Zoisovih priznanj za pomembne dosežke na področju znanstvenoraziskovalne in razvojne dejavnosti je tudi dolgoletni član LPVO, prof. dr. Janez Krč. Priznanje je prejel za pomembne dosežke v fotovoltaiki in optoelektroniki.

Čestitamo!

^

Rekordna sončna celica Marka Jošta

17. oktober 2016

Marko Jošt, mladi raziskovalec in doktorski študent na UL FE, ki raziskuje pod mentorstvom prof. dr. Marka Topiča v Laboratoriju za fotovoltaiko in optoelektroniko, je na nedavni konferenci MIDEM 2016 poročal o uspešnem razvoju nove generacije tankoplastnih sončnih celic. V sodelovanju z nemškim inštitutom Helmholtz Zentrum Berlin so razvili perovskitne sončne celice z učinkovitostjo pretvorbe preko 16%. Kljub temu, da je svetovni rekord za perovskitne sončne celice trenutno postavljen pri 22%, je to prebojni dosežek in pomemben mejnik slovenske fotovoltaike.

Po besedah Marka Jošta se perovskitnim sončnim celicam obeta svetla prihodnost, čeprav trenutno predvsem stabilnost in »upscaling« predstavljata glavni omejitvi za komercialno prozvodnjo. A to je le izziv in motivacija za delo v prihodnosti, katerega se že zelo veseli.

^

Nov MR v LPVO

1. oktober 2016

Z doktorskim usposabljanjem je v LPVO začel nov mladi raziskovalec Jošt Balent.

^

3rd Euroregional Workshop on Photovoltaics & Nanophotonics

30. AVGUST 2016

Na fakulteti bomo od 21. do 23. septembra 2016 organizirali tretjo evropsko delavnico o fotovoltaiki EUROREG-PV (v angleščini). Udeležba na delavnici je brezplačna. Vabljeni.

Več informacij in prijave: http://euroreg-pv.fe.uni-lj.si.

^

6. Slovenska fotovoltaična konferenca

29. avgust 2016

V Peterlinovem paviljonu bomo v četrtek, 22. septembra 2016 organizirali šesto konferenco SLO-PV. Poleg predavanj bo v avli tudi sejemska prireditev. Udeležba na konferenci je brezplačna. Vabljeni.

Več informacij in prijave: http://slo-pv.fe.uni-lj.si.

^

SolarPV.TV intervju s prof. Markom Topičem

11. julij 2016

Po 32. evropski fotovoltaični konferenci (EU PVSEC) je predsednik konference, prof. dr. Marko Topič nastopil v intervjuju s SolarPV.TV. Pogovor se vrti okoli same konference kot tudi okoli fotovoltaike na splošno, v Evropi in tudi v Sloveniji.

Povezava do intervjuja.

^

Prosto mesto mladega raziskovalca v LPVO

27. junij 2016

V Laboratoriju za fotovoltaiko in optoelektroniko imamo prosto mesto mladega raziskovalca. Rok za oddajo vlog na univerzo je zelo kratek, do 1. 7. 2016 do 11. ure.

Vsi pogoji, navodila in obrazci razpisa so dostopni na fakultetni spletni strani.

Kandidati se lahko (do srede, 29.6. 2016) obrnete na prof. dr. Janeza Krča.

V kolikor vas zanima doktorski študij in raziskovalno ter razvojno delo v LPVO vabljeni!

^

Študentska nagrada na EU PVSEC 2016

24. junij 2016

Med 20. in 24. junijem je v Münchnu potekala največja mednarodna konferenca o fotovoltaiki EU-PVSEC, na kateri je potekalo tudi študentsko tekmovanje najboljših konferenčnih prispevkov. Našo fakulteto in Laboratorij za fotovoltaiko in optoelektroniko je zastopal Blaž Kirn, mladi raziskovalec in doktorski študent. Njegov prispevek z naslovom “Povezovanje podatkovnih zbirk sončnega obsevanja in modelov zmogljivosti za analizo zmogljivosti fotonapetostnih sistemov” je osvojil prestižno študentsko nagrado.

Čestitamo!

Uradni novici: FE, EU PVSEC.

^

Predsednik EU PVSEC 2016 bo prof. Marko Topič

5. februar 2016

Prof. dr. Marko Topič je bil izvoljen za predsednika 32. Evropske fotovoltaične konference (EU PVSEC), ki bo to leto med 20. in 24. junijem v Münchnu. EU PVSEC je organizirana na različnih mestih v Evropi od leta 1977 naprej. Je največja svetovna fotovoltaična konferenca, ki je v letu 2015 gostila 2538 obiskovalcev in 79 držav.

Sporočilo za javnost.