^

Voščilo

24. december 2013

Leto 2013 se izteka. Prihajajoče praznike izkoristite za veselje in učinkovit počitek.

V 2014 Vam želimo obilo uspehov v prihajajočih izzivih, morebitne težave in sitnosti naj se učinkovito zmanjšujejo, obnovljivi trenutki sreče in zadovoljstva pa naj rastejo in se gostijo.

Srečno!

^

Vodovnikova nagrada

3. december 2013

Član LPVO, izr. prof. dr. Janez Krč, je prejel Vodovnikovo nagrado za izjemne znastvenoraziskovalne dosežke.

Janez Krč je raziskovalno pot začel kot mladi raziskovalec, nato kot redni asistent in od leta 2009 kot učitelj. Leta 2005 je kot prvi nagrajenec prejel Vodovnikovo nagrado za doktorsko delo in leto pozneje tudi Zlati znak Jožefa Stefana. Raziskovalno deluje na področju fotovoltaike in optoelektronike. Posebno pozornost posveča optičnemu modeliranju in manipulaciji svetlobe v tankoplastnih strukturah z vpeljavo rešitev na osnovi fotonskih kristalov, periodične in naključne nanohrapavosti spojev ali plazmonskega učinka.

Iskrene čestitke!

^

Fakultetna Prešernova nagrada

3. december 2013

Član LPVO, Milan Kovačič, je prejel Fakultetno Prešernovo nagrado za diplomsko delo z naslovom Filtrske strukture v tankoplastnih silicijevih fotodetektorjih za zaznavanje fluorescenčne svetlobe izbranih biomolekul. Milan Kovačič je kot mladi raziskovalec zaposlen v LPVO.

Iskrene čestitke!

^

Nova MRja v LPVO

1. oktober 2013

Z doktorskim usposabljanjem sta v LPVO začela dva nova mlada raziskovalca: Marko Jošt in Milan Kovačič.

^

Prispevki na konferenci 28th EU PVSEC

25. september 2013

Člani LPVO se bomo udeležili 28. Evropske fotovoltaične konference (28th EU PVSEC) z naslednjimi prispevki.

Posterji: 

 • 4AV.5.9; B. Kirn, M. Jankovec, K. Brecl, M. Topič; Performance of Different Types of Solar Irradiance Sensors for PV Module Energy Yield Modeling
 • 5BV.7.5; K. Brecl, M. Topič; Evaluation of Non-Ideal PV Systems
 • 2CV.3.16; M. Filipič, Z.C. Holman, F. Smole, S. De Wolf, C. Ballif, M. Topič; Contribution of Inversion Layer to Lateral Transport in Amorphous Silicon / Crystalline Silicon Heterojunction Solar Cells
 • 3DV.2.14; M. Berginc, E. Quesnel, U. Opara Krašovec, M. Topič; Silver Nanoparticles in Dye-Sensitized Solar Cells
^

Prispevki na konferenci MIDEM 2013

23. september 2013

Člani LPVO se bomo udeležili 49. mednarodne konference MIDEM 2013 z naslednjimi prispevki.

Sekcija o optoelektroniki. Sreda, 25. september ob 9:30 uri.

 • T. Vidmar, U. Opara Krašovec, M. Topič; Inkjet Printing of Chromogenic Devices
 • M. Kovačič, J. Krč, B. Lipovšek and M. Topič; Diffraction Gratings for Optical Filtering in Fluorescence Detection of Biomolecules
 • M. Jošt, J. Krč and M. Topič; Camera-based Measurement of Light Scattering Intensity Distribution
 • M. Sever, J. Krč and M. Topič; Optical Optimisation of Periodic Surface Textures in Thin-film Silicon Solar Cells with Realistic Layer Growth Consideration
 • B. Kirn, K. Brecl, M. Jankovec and M. Topič; Degradation of Multi-crystalline Silicon PV Modules in Open-circuit or Maximum Power Point Conditions

Sekcija o senzorjih in MEMS. Sreda, 25. september ob 15:00 uri.

 • G. Matič, M. Jankovec, D. Jurman, M. Topič; Tilt Determination Procedure for All-rotating Unmanned Aerial Vehicles

Sekcija o debelih in tankih plasteh. Petek, 27. september ob 09:30 uri.

 • M. Drev, U. Opara Krašovec, M. Topič; Sol-gel Processed Down-converters for DSSC

Vljudno vabljeni.

^

Izjemni znanstveni dosežek 2011

8. julij 2013

Programski paket - Optični simulator CROWM - avtorja as. dr. Benjamina Lipovška iz Laboratorija za fotovoltaiko in optoelektroniko je bil s strani Javne agencije za raziskovlano dejavnost Republike Slovenije izbran kot izjemni znanstveni dosežek 2011.

Posnetek predstavitve je na voljo na Videloectures.net.

^

Predavanje doc. dr. Isabelle

8. julij 2013

Laboratorij za fotovoltaiko in optoelektroniko vas vljudno vabi na predavanje doc. dr. Olinda Isabelle iz Tehnične univerze v Delftu z naslovom Opto-electrical modelling and status of silicon-based solar cells in PVMD group.

Predavanje bo v Diplomski sobi na Fakulteti za elektrotehniko UL, Tržaška cesta 25, Ljubljana, v torek, 9. 7. 2013 ob 10:00. Predavanje bo v angleščini.

Vljudno vabljeni!

^

Srebrno odličje na olimpijadi GENIUS 2013

4. julij 2013

Na olimpijadi GENIUS 2013 (Oswego, NY, ZDA) sta dijakinji viške gimnazije Zala Gruden in Nives Bogataj v kategoriji Science z nalogo Dye Sensitized Solar Cell with Tulip Dye, ki je bila izdelana pod mentorstvom prof. Alenke Mozer (Gimnazija Vič) in dr. Urše Opara Krašovec (Laboratorij za fotovoltaiko in optoelektroniko, UL FE) osvojili srebrno odličje.

^

Zagovor doktorske disertacije

19. junij 2013

Matija Pirc, asistent z magisterijem, bo imel 24. junija ob 10h v diplomski sobi Fakultete za elektrotehniko javni zagovor doktorske disertacije z naslovom Vpliv električnega polja na optično absorpcijo v amorfnih polprevodnikih pred komisijo v sestavi prof. dr. Igor Papič (predsednik), doc. dr. Andrej Levstek, zaslužni prof. dr. Jože Furlan, prof. dr. Franc Runovc in prof. dr. Marko Topič (mentor).

^

Predavanje na "Grande ecole" Supelec

13. junij 2013

Prof. dr. Marko topič je imel predavanje z naslovom Thin-film solar cells - photon and electron management aspects v laboratoriju Laboratoire de Génie Electrique de Paris (LGEP) na "Grande ecole" École supérieure d'électricité (Supelec) v Parizu.

^

Predavanje v seriji Znanost na cesti

5. junij 2013

Prof. dr. Marko Topič bo imel predavanje z naslovom Sončne elektrarne na razpotju konkurenčnosti v okviru poljudnoznanstvenih predavanj Znanost na cesti, znanje in ideje na prepihu.

Predavanje bo v sredo, 12. junija 2013, ob 20:00 v Galeriji Kresija na Stritarjevi ulici 6 v Ljubljani.

Dodano: Posnetek predavanja.

^

Serija predavanj prof. dr. Ballifa

4. junij 2013

Laboratorij za fotovoltaiko in optoelektroniko vas vljudno vabi na serijo predavanj prof. dr. Christopha Ballifa iz Ecole Polytechnique Federal de Lusanne na temo fotovoltaike. Predavanja bodo izvedena v okviru doktorskega predmeta Fotovoltaika.

 • v četrtek, 6. 6. 2013 ob 10:00 - Photovoltaics: a market and system view
 • v petek, 7. 6. 2013 ob 10:00 - Photovoltaics: a technological view
 • v petek, 7. 6. 2013 ob 11:00 - Advanced photovoltaics: low cost, large area micro and nanostructures for thin film solar cells
 • v petek, 7. 6. 2013 ob 14:00 - Advanced photovoltaics: high efficiency silicon solar cells and the example of Si heterojunction cells

Predavanja bodo v Diplomski sobi na Fakulteti za elektrotehniko UL, Tržaška cesta 25, Ljubljana. Predavanja bodo v angleščini. Dolžina posameznega predavanja je eno uro.

Vljudno vabljeni!

^

Zagovor doktorske disertacije

29. maj 2013

Miha Filipič, mladi raziskovalec na enovitem doktorskem študiju, bo imel 6. junija ob 12h v diplomski sobi Fakultete za elektrotehniko javni zagovor doktorske disertacije z naslovom Modeliranje in analiza heterospojnih sončnih celic tretje generacije pred komisijo v sestavi prof. dr. Stanislav Kovačič (predsednik), prof. dr. Marko Topič, izr. prof. dr. Janez Krč, prof. dr. Christophe Ballif in prof. dr. Franc Smole (mentor).

^

Zagovor doktorske disertacije

29. maj 2013

Matevž Bokalič, mladi raziskovalec na enovitem doktorskem študiju, bo imel 4. junija ob 12h v diplomski sobi Fakultete za elektrotehniko javni zagovor doktorske disertacije z naslovom Nehomogenost učinkovitosti pretvorbe fotonapetostnih generatorjev pred komisijo v sestavi prof. dr. Stanislav Kovačič (predsednik), izr. prof. dr. Janez Krč, prof. dr. Marko Topič (mentor), in prof. dr. James R. Sites.

^

Znanstvena monografija pri založbi Springer

23. april 2013

Pri založbi CRC Press je izšla knjiga o optičnem modeliranju v tankoplastnih sončnih celicah Optical Modeling and Simulation of Thin-Film Photovoltaic Devices, ki sta jo napisala izr. prof. dr. Janez Krč in prof. dr. Marko Topič.

^

Razpis MR-G

25. marec 2013

BISOL Group d.o.o. razpisuje delovno mesto mladega raziskovalca v gospodarstvu. Naloga kandidata bi bila razvoj strojne in programske platforme, ki bo omogočala inteligentno  shranjevanja energije, uravnavanje porabe, ter minimizacijo oddaje energije v omrežje, ki se proizvaja v sončni fotonapetostni elektrarni. Doktorsko usposabljanje bo potekalo na UL FE v okviru LPVO. Zainteresirani naj se javijo po elektronski pošti na Marko.Topic[at]fe.uni-lj.si.

^

Sodelovanje z Colorado State University

12. Januar 2013

Uspešno sodelovanje s Colorado State University iz Kolorada, ZDA nadaljujemo v okviru dvoletnega bilateranega projetka Meje zmogljivosti tankoplastne fotovoltaike.

Več.